Što Mionica može, Valjevu se ne da

imageMionica ovih dana zahvaljujući sredstvima ministarstva sporta završava Halu sportova koju je započela pre 25 godina . Sa Valjevom to nije slučaj. Brojni ministri mnogo obećavali, ali do realizacije nije došlo nikada. Naša hala gradi se tek 19 godina pa možda treba još da sačekamo.

Valjevo još od 1998 godine gradi veliku Halu sportova, ali bezuspešno. Do sada su izgradjeni temelji i stiglo se do podne ploče. Aktuelna i jedina Hala kojom Valjevo raspolaže izgradjena je 1973. godine i u više navrata do sada javnost je obaveštavana da stara Hala sportova zbog svoje dotrajalosti i neuslovnosti trenutno troši više novca nego što bi koštalo održavanje nove velike Hale sportova.
Nastavak izgradnje nove Hale čija gradnja traje od 1998 godine započet je pre četiri godine, a više od 10 godina temelji te hale bili su zarasli u korov pa je uradjen novi projekat, promenjeni temelji i trenutna izgradnja stigla je do podne ploče.
Gabarit objekta koncipiran je na 5 000 mesta s obzirom da medjunarodni zahtevi takvi da ispod te cifre nema organizovanja takmičenja. Predvidjeno je da od tog broja 3000 mesta bude fiksno, a ostatak su teleskopska mesta. “ Sama koncepcija hale je čisto sportska i nema prostor za tržišno organizovanje u smislu lokala. Cena izgradnje je devet miliona evra i grad je do sada uložio 1,1 milion evra”, kaže zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.
Brojni ministri koji su u medjuvremenu od te 1998. godine došli i prošli kroz Valjevo imali su svoj stav o Hali sportova i njenoj izgradnji. Upravo zbog stava svojevremeno ministarke omladine i sporta Snežane Samardžić Marković prvobitni projekat hale je promenjen i broj mesta smanjen onako kako je to ministarstvo tražilo. Promena projekta iziskivala je nužnu promenu temelja što je i učinjeno uz dodatna izdvajanja iz budžeta. Ministri nakon nje smatrali su da je izgradnja moguća uz još neka doterivanja projekta. Poslednja tako reći ponuda grada bila je da se teleskopska mesta ukinu pa i sam broj fiksnih mesta još smanji. Ipak pomaka ni dalje nema.

image U medjuvremenu Niš je dobio halu u koju je država uložila više od 20 miliona evra što govori o samom konceptu te hale s obzirom da je za završetak valjevske potrebno daleko manje.
Nova koncepcija države temelji se na stavu da grad mora dokazati značaj objekta ne samo u smislu lokala i regiona već na nacionalnom nivou.
Za to vreme značaj je uspela da dokaže Mionica koja ulazi u završnu fazu izgradnje hale čija je vrednost završetka 113 miliona dinara od čega je država izdvojila 44 miliona , a opština ostatak.
Prilikom poslednje posete Vanje Udovičića Valjevu moglo se čuti da je gradsko rukovodstvo raspoloženo da takodje učestvuje sa odredjenim iznosom veznaim za izgradnju ovog sportskog objekta, ali se konkretne cifre nisu čule.
Poslednji konkretan pokušaj grada bio je pre dve godine u kreditnom zaduživanju, ali kredit nije odobren jer je grad na kraju godine imao suficit u poslovanju.
Procena je da će hala u Mionici biti završena za šest meseci pa nam onda ne preostaje ništa drugo nego da se zaputimo u Mionicu na sportska takmičenja jer je očito Mionica po mišljenju države nacionalno značajnija.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.