Konačno otvorena crkva u Tubraviću

imagePosle više godina čekanja za vernike je otvorena crkva u Tubraviću. Ova crkva svojevremeno je napravljena kao zamena za Gračanicu koja je potopljena.

Uz jutarnju liturgiju koja je okupila veliki broj vernika na Preobraženje je u selu Tubravić nadomak Valjeva konačno otvorena crkva koja je svojevremeno napravljkena kao zamenaza Gračanicu koja je u medjuvremnu potpoljena.
Iako su radovi na spoljašnjosti i unutrašnjosti crkve završeni pre više godina pa i JP Kolubara crkveni objekat prenela u vlasništvo SPC, a do tada postojeća Gračanice potpoljena, vrata ove crkve bila su zatvorena za vernike.
Naime nova crkva izgradjena je upravo po dogovoru SPC i preduzeća Kolubara po ugovoru o ustupanju koji je bio osnov za započinjanje radova oko izgradnje hidroakumulacije Rovni. Investitor JP Kolubara je sa SPC sklopio ugovore o izgradnji nove bogomolje za to područje, najpre 80-ih godina prošlog veka sa tadašnjim episkopom šabačko-valjevskim Jovanom Velimirovićem, a 2002., sa njegovim naslednikom, vladikom Lavrentijem. Po tim ugovorima, JP je krajem 2009. godine, u selu Tubravić, u blizini Gračanice, sagradilo novu crkvu, parohijski dom, dvorište i parking, rasvetu, ogradu, trem i česmu.

image Ova crkva posle gotovo sedam godina konačno je otvorena, a prvoj zvaničnoj liturgiji prisustvovali su meštani sela Stubo, Poćute, Brezovica.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.