Izostalo čišćenje Berkove brane

imageS obzirom da nema javnih nabavki pitanje je šta će se dogoditi, odnosno da li će se u ovoj godini uopšte pristupiti čišćenju Berkove brane na reci Gradac. Omiljeno kupalište ovog leta bilo je zbog mulja potpuno van upotrebe.

Grad Valjevo opredelio je 10 miliona dinara budžetom za čišćenje mulja iz brane na reci Gradac. Ipak zbog zastoja u javnim nabavkama izvodjač radova nije izabran i predvidjeni radovi za avgust mesec su izostali. kako se početkom godine moglo čuti idealno vreme za čišćenje je u vreme manjeg dotoka vode što je ovog leta svakako bio slučaj s obzirom na vrele dane i sušu. Htelei ne hteli bliži su nam jesenji meseci kada se očekuje i više padavina i lošije vreme, ali i možda nadanje da ipak neće biti velikih padavina kako bi se ovaj posao ipak u ovoj godini završio.
Branu je  još prošle godine, kako Vamedia saznaje, trebalo da očiste Srbija vode koje su i vlasnici objekta brane, ali su zbog nedovoljno sredstava od tog posla odustali. Namera Grada bila je da u ovoj godini završi taj deo posla s obzirom da reka Gradac pripada kategorizacijom vodama drugog reda i samim tim po Zakonu o vodama obaveza održavanja je na gradu Valjevu.
Za druge vodotokove grad je opredelio 7 miliona dinara, a s obzirom da brana ima površinu od oko 7 000 kvadrata samo za čišćenje nanosa iz nje 10 miliona dinara.
Uobičajena vreva na ovom kupalištu na reci Gradac ove godine je potpuno izostala s obzirom da je nanos mulja toliko visok da se kupanje smatra nebezbednim.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.