Izložba tri rumunska slikara

image U utorak 8. avgusta u 20 časova, u Studiju Trnavac biće otvorena izložba tri poznata umetnika iz Rumunije: Adriana Sandua, Cosmina Moldovana Florina i Costina Brateanua.

Izložba pod nazivom „Savremeni rumunski likovni umetnici" je deo tradicionalne kulturno-zabavne, gradske, nacionalne i internacionalne manifestacije „Tešnjarske večeri", koja ove godine slavi svoj 31. rođendan.

Publika će moći da uživa u postavci u okviru koje će biti izloženo 45 umetničkih dela: 12 grafika, 8 skulptura i 25 slika.

Adrian Sandu je grafičar i slikar, za koga je slikanje stvar srčanosti. Njegovo delo zadržava neke od elemenata skorijih figurativnih trendova rumunske umetnosti, ali je istovremeno i vrlo specifično i svoje, bez ikakvog okvira i definicije i dokazuje da umetnik poseduje strast ka autonomiji bez obzira na sve.

Cosmin Moldovan Florin je vajar, čije su skulpture jasne, snažne, često robusne, prožete sarkazmom i dubokom ironijom izazvanom umetnikovim kritičkim stavom prema sistematskom urušavanju individualiteta i svake posebnosti u savremenom svetu. U svom radu Cosmin Moldovan koristi lake materijale i tople boje, koji samo naglašavaju snažnu poruku umetnika savremenom svetu.

Costin Brateanu je slikar posebnog slikarskog diskursa, tehnike i poetike. Njegove kompozicije boja imaju laganu strukturu, a njegov slikarski kredo je na granici metafizičkog, pa zato njegova umetnička dela predstavljaju svojevrstan portal ka imaginarnim veličanstvenim prostorima, izvan horizonata, izvan neba. Costin Brateanu je umetnik koji je intrigantan, provokativan i svež i koji i dalje ima štošta da kaže, kako na nacionalnom, tako i na internacionalnom nivou.

Pre zvaničnog otvaranja izložbe posetioci će moći da uživaju u performansu Costina Brateanua, koji će pred publikom stvarati nove akrilike na platnu. Ovaj jedinstveni umetnički doživljaj će sve vreme biti sniman i direktno emitovan na veliko platno. Za vreme nastanka novih umetničkih dela, publika će moći da uživa u muzici koju je za ovo veče, posebno pripremio naš Valjevac, Branko Popović, koji je završio Muzički koledž Berkli u Bostonu.
Izložba će biti otvorena do 8. septembra 2017. godine!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.