Brnabić: Prosvetarima bolje od 2018.

imageDanas/Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavili su posle današnjeg razgovora sa sindikatima prosvete da će plate prosvetnim radnicima od 2018. biti veće nego pre smanjenja od deset odsto 2014. godine.

Brnabić je posle zajedničkog sastanka sa Šarčevićem i predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti rekla da Vlada razume njihovu odluku o štrajku upozorenja, skraćenjem časova, najavljenom za 1. septembar.

"Mi bismo više voleli da štrajka nema, ali to je njihova odluka na koju nećemo uticati, niti smo ih danas zamolili da ne organizuju štrajk. To je njihovo pravo koje ćemo poštovati i nastavićemo razgovore kada iz Ministarstva finansija stigne završna računica za budžet za 2018. i kada se završe razgovori sa MMF", izjavila je premijerka.

Brnabić je na predstavljanju projekata "eProsveta" i "eDnevnik" u Drugoj ekonomskoj školi u Beogradu istakla da će prosveta iduće godine prvi put imati stanje koje je bolje nego što je bilo pre smanjenja plata.

Ona je novinarima rekla da je finansijsko stanje u prosveti i dalje loše, ispod proseka javnog sektora, ali je trend pozitivan i plate su već sada na nivou pre smanjenja.

Ona je ukazala da je prosveta bila jedina zaštićena od racionalizacije, odnosno smanjenja broja zaposlenih, uz podatak da je u prosveti isplaćeno svega 12 otpremnina.

Od 2018. prosveta će, možda čak i jedina u javnom sektoru, konačno biti iznad nivoa pre smanjenja iz 2014, kad je počela fiskalna konsolidacija, naglasila je Brnabić.

Šarčević je najavio da će povećanjem plata prosveta imati priliku da se izjednači sa svim drugima u javnom sektoru.

Nismo licitirali niti pregovarali o iznosu povećanja, ali slede dalji razgovori, rekao je on.

Prema njegovim rečima, jedan od četiri reprezentativna sindikata je najavio štrajk sa petnaestominutnim skraćenjem časova.

To je neka vrsta upozorenja na stanje u prosveti i na položaj prosvetnih radnika kakav mi znamo i kakav jeste i što ne sporimo. Ostalo je da vidimo mogućnosti koje država ima, da svakim narednim povećanjem plate u proseveti sustiže ostale u javnim službama, dodao je ministar prosvete.

Šarčević je naveo da mnoge škole u Srbiji već pojedinačno primenjuju "eDnevnik" i da će Srbija taj model preuzeti iz Hrvatske.

Prema njegovim rečima, taj projekat će u Srbiji biti primenjen uz pomoć donatora i kompanija.

Na predstavljanju je rečeno da je već oko 80 škola vodilo elektronske dnevnike, a od septembra će biti uključeno još 200 škola.

Premijerka je poručila da su digitalizacija i bolje obrazovanje dva osnovna priroteta Vlade za Srbiju 21. veka, bez čega nema razvoja.

Prvi servis "eProsvete" će biti "eDnevnik" – nacionalna platforma za digitalno vođenje evidencije, analizu i izveštavanje o rezultatima i napredovanju učenika, kao i za usaglašavanje nastavnog plana i programa u svim školama.

Brnabić je objasnila da je ključ u transparentnosti.

"Trebaće nam neko vreme da se naviknemo, ali promena je pozitivna, ranije je bilo lakše da se mulja, sada toga neće biti i poruika je – idemo u društvo u kojem više nema muljanja", poručila je Brnabić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.