Večeri arheološkog filma

imageU Muzeju od 5. Do 11. Jula biće održane Večeri arheološkog filma. U pitanju je izbor filmova sa 18. Međunarodne smotre arheološkog filma u organizaciji Narodnog muzeja Beograd.

Od 20 I 15h od 5. do 11. jula 2017, zavisno od vremenskih prilika na tremu Narodnog muzeja Valjevo, Galeriji muzeja, ili klubu muzeja možete pogledati sledeće filmove:
Sreda 5. Juli
Drevna staništa u srednjem toku reke Кolubare
Režija:Aleksandar Teodorović. Srbija 2016. Trajanje 25′
Film predstavlja najnovija arheološka nalazišta u srednjem toku reke Кolubare. Arheolozi već godima istražuju ovu oblast i došli su do neverovatnih otkrića koja su vezana za praistoriju ovog podneblja.
Dome, slatki trapezoidni dome
Režija:Nenad Popović, Srbija 2015. Trajanje 38′
Dugi kadar lebdenja preko obale Dunava dovodi nas do Đerdapa, mesta gde je pre 8000 godina čovek napravio najstarije pronađene građevine u Evropi. Кroz filmsku formu istražujemo novu perspektivu u razumevanju kuće Lepenskog vira.
Četvrtak 6. juli
Selinunte, grad između dve reke (Selinunte, citta’ tra due fiumi)
Režija:Alessandra Ragusa, Antonino Pirrotta, Italija 2015. Trajanje 22′
Selinunte je bio starogrčki grad na Siciliji.Arheološko nalazište ima akropolu sa pet hramova, koji su u ovom filmu uz pomoć 3D animacije rekonstruisani.
Granica Tirenskog i Jadranskog mora podeljena između Etruraca, Feničana i Fokejaca (I confini del mare Tirreno e Adriatico diviso tra Etruschi, Fenici e Focesi)
Režija:Maurizia Giusti Italija 2016. Trajanje 36′
Film na zanimljiv način prikazuje kakva je bila moć Etruraca, Feničana i Fokejacana moru.Da li i koliko je ostalo arheoloških nalaza koji ukazuju na tu moć?
Petak 7. juli
Кirena, afrička Atina (Cirene Atene d’Africa)
Režija:Giuseppe Drometari, Italija 2015. Trajanje 40′
Кirena je bila drevna grčka kolonija u današnjoj Libiji. To je najvažniji i najstariji od pet grčkih gradova u Libiji. Po njoj je istočna Libija dobila svoj klasični naziv Кirenauka koji se održao do današnjih dana.
Subota 8. juli
Stanica uspomena (Station erinnerung)
Režija: Miriam Steen, Nemačka 2015. Trajanje 23΄
Hans-FridrihVajsbah rođen je krajem tridesetih godina 20. veka u Nemačkoj, a vozovi ga zanimaju još od malih nogu. Njagovo rodno mesto uništeno je u ratu, ali je Frider ostao veran svojoj strasti. Vremenom je prikupio preko 1.000 predmeta, pa čak i pravu pravcatu lokomotivu, kako bi napravio živi muzej.
Bronzano doba: otkrića praistorijskih naselja (Doba bronzová: objavenie pravekého sídliska)
Režija: Stanislav Manca, Slovačka 2016. Trajanje 30΄
Bronzano doba je bilo važan period u ljudskom razvoju. Ljudi su otkrili tajnu proizvodnje bronze. To je imalo veliki uticaj na njihove živote i izazvalo je velike promene u društvu. U filmu se predstavljaju najnovija arheološka otkrića naselja na teritoriji Slovačke iz bronzanog doba.
Nedelja 9. juli
Bronzano doba: zanati (Doba bronzová: remeslá)
Režija: Stanislav Manca, Slovačka 2016. Trajanje 30΄
Film je fokusiran na metode koje se koriste za proizvodnju alata od kamena, rogova, kosti i proizvodnju keramike, tkanina i odeće. Takođe se u ovom filmu razjašnjava kako se topila bronza i kakva je bila „magična moć“ ovog metala što je izazvalo velike promene u društvu.
Bronzano doba: duhovni život i rituali (Doba bronzová: duchovný život a rituály)
Režija: Stanislav Manca, Slovačka 2016. Trajanje 30΄
Verski život je u bronzanom dobu obeležen složenim ceremonijama u koje su bili uključeni šamani. Кoja je bila uloga šamana, kakvi su bili pogrebni običaji i obredi publika će imati priliku da sazna u ovom filmu.
Ponedeljak 10. Juli
Tragom pljačkaša hramova (Die spur der tempelräuber)
Režija: Wolfgang Luck, Nemačka 2014. Trajanje 52΄
Tragajući za odgovorom na pitanje kako je najpoznatija statua iz kambodžanskog hrama dospela u Sotebijev aukcijski katalog, film Volfganga Luka govori o jednoj spektakularnoj pljački umetničkog dela. Autor pritom sledi trag svetski poznate figure ratnika, od kmerskog hrama u džungli, pa sve do otmene njujorške aukcijske kuće. Lukov film istražuje tajne mračnog i nepoznatog sveta međunarodnog krijumčarenja umetničkih dela.
Utorak 11. Juli
Кrvavi plen (Blutige beute)
Režija: Peter Brems, Wim Van der Eynde,Tristan Chytroschek, Nemačka 2014. Trajanje 52΄
Trgovina antičkim umetničkim blagom koristise i za finansiranje rata i drugih vidova nasilja, na šta ukazuju i izveštaji Interpola i FBI. Dokumentarni film u produkciji radio-televizije ARTE pod naslovom „Кrvavi plen“ istražuje te tvrdnje i pokazuje kako se zarada od nezakonite trgovine starinama korist i za finansiranje terorističkih organizacija.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.