Petrovdanski dani u Kamenici 2017

imageTradicionalni Petrovdanski dani ponovo su okupili meštane Valjevske Kamenice. Uz folklor, vatromet i lile dočekan je Petrovdan.

Dvorište OŠ Milovan Glišić u Kamenici ponovo je bilo ispunjeno meštanima koji su želeli da prisustvuju još jednom uvodu u Petrovdanske dane, manifestaciju i slavu Kamenice koja tradicionalno počinje uoči ovog verskog praznika. Ove godine u Kamenicu došli su za slavu i gosti iz Velike Gradiške.

image U okviru kulturno umetničkog programa KUD Djerdan iz Valjeva izvelo je tri koreografije, a najmladji djaci ove škole pokazali su scenu sa nekadašnjih posela uz pesmu i igru. Centralno mesto ovog programa zauzela je promocija knjige Lilak koja je zapravo zbirka dečijih pesama na temu običaja i Petrovdana , ali i same Kamenice. Više od desetoro dece pročitalo je svoje stihove.

image U okviru same manifestacije već godinama bira se najbolji i najlepši lilak , a pobedu je ovog puta odneo gost Djordje Borković iz Velikog Gradišta.

image Za razliku od prethodnih godina kada je organizator bio FK Mladost iz Valjevske Kamenice ove godine sredstva od grada Valjeva za štampu i promociju knjige prvenstveno dobilo je Udruženje pesnika Kamenice „Rima“kome se u organizaciji pridrušila OŠ Milovan Glišić i Mesna zajednica. . Kako se moglo čuti i ovaj FK dobio je sredstva od grada , ali nedovoljna za organizaciju same manifestacije pa su po rečima pojedinih novac u iznosu od 80 000 dinara vratili gradu Valjevu. Ove godine svečanosti nije prisustvovao niko od gradskih zvaničnika.

image

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.