Naša manje poznata turistička šansa

imageValjevo pored poznatih Divčibara ima još nekoliko lokacija koje mogu biti zanimljive turistima. medju njima jedna od značajnijih je planina Mevednik i Dom koji tamo postoji. Preduslov svemu jeste izgradnja infrastrukture u koju grad namerava da u narednom periodu ulaže.

 

Završetkom sanacije klizišta na putu Poćuta Bebića Luka, kada je u pitanju šteta nastala od poplava preostaje još jedino put za Dom na Medvedniku.“ Ponovo može da se dodje preko Bebića Luke do tog Doma. To je još jedan naš zadatak i posao koji smo započeli pre par godina. Da jedan asfaltni put bude do Medvednika i da bude završen u narednih godinu dana kako bi Krušik koji je krenuo u postupak regulisanja statusa sa Domom , ušao u rekonstrukciju Doma koji planira“, kaže zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.
Završena je sanacija i zaustavljeno dalje propadanje škole u Bebića Luci koja je bila zahvaćena poplavom. Na školi je potpuno zamenjen i krov. „Sledeća faza je po projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture da se objekat adaptira i privede nameni, a pored njega će biti uradjeno i konačište za decu koja tu borave i dolaze“, kaže Jeremić.

 

image Asfaltiranjem puta u celoj dužini na relaciji Poćuta Bebića Luka , kako kaže bila bi zaokružena jedna celina koja itekako može biti interesantna turistima , ne samo po pitanju verskog turizma. Jeremić navodi da se u blizini nalazi i Grdoba stena koja je značajna i izazov za penjače u Srbiji.“Mi na žalost kao država neznamo to najbolje da iskoristimo. Slovenci to sjajno rade i oni imaju dve takve stene koje masovno posećuju i koje su izazova za penjače. Ova stena ovde parira tim stenama u potpunosti. Mi ovde vikendom imamo od 50 do 100 ljudi na ovim stenama, a oni imaju po hiljadu.Već smo pregovarali sa vlasnicima parcele iznad da je otkupimo kako bi penjači mogli da tu dodju.  Zato je treba više promovisati i mora biti značajnija na turističkoj mapi grada Valjeva. Manastir Pustinja je sam po sebi privlačan za verski turizam. Isto je i sa Medvenikom,“kaže Jeremić.

 

image Od Bebića Luke do Medvednika ostalo je oko 3,5 kilometara koje treba asfaltirati, a na njemu i dva manja klizišta čija sanacija ne iziskuje mnogo novca. „Vrednost svihj tih radova je oko 18 miliona dinara i mi ćemo uz pomoć ministarstva vera presvući i celu deonicu do Pustinje. Obećali su nam pomoć. To je sjajna turistička šansa. Znate nije bavljenje turizmom samo da odštampate brošuru i njome mašete , bavljenje turizmom podrazumeva ozbiljna infrastrukturna ulaganja“, tvrdi Jeremić podsećajući da grad itekako radi u tom pravcu razvijajući i uredjujući Divčibare, Petnicu i Brankovinu.
Kako se moglo čuti grad pregovara i sa Srbija šumama da i oni rekonstruišu svoj dom na Medvedniku . „ Ja sam pregovarao sa njima i oni su zainteresovani da to urede . Dakle, mi imamo mnogo potencijala i mogućnosti , ali ih do sada na žalost nismo koristili“, zaključuje Jeremić.

 

S.V. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.