Marković: Politika i povlastice odbornika Markovića

imageZa optužbe iznete na sednici Skupštine direktorka JKP Vidrak Sladjana Marković kaže da su dezinformacije i plasiranje neistina zarad političkih ciljeva. Ona navodi da animozitet izmedju nje i odbornika Markovića potiče od činjenice da od njenog dolaska u Vidrak  isti nema više povlašćenu kartu za parking koju je svojevremeno imao.   

Na sednici Skupštine odbornik Milan Marković izneo je niz direktnih optužbi za korupciju u JKP Vidrak . „ Radi se o dezinformacijama i nizu neistina. Moj cilj u proteklom periodu bio je sniženje troškova, e ja sad ne znam da li je to neko možda želeo suprotno? Ono što je izneto je najklasičnija manipulacija činjenicama. Ja nemam šta da krijem i sve je dostupno za proveru svima“, kaže direktorka Vidraka Sladjana Marković.
Kako se moglo čuti za skupštinskom govornicom najviše optužbi izneto je po pitanju tendera, a odbornik Marković je čak naveo da se u jednom od tendera navodi i boja kamiona koji se nabavlja.“Plan javnih nabavki usvaja Nadzorni odbor i jedino oni mogu izvršiti izmene, ja to ne mogu. Prošle godine planom javnih nabavki je bio predvidjen putarski kamion za zelenilo čija je vrednost bila 5 miliona bez PDV-a i tu se govorilo o novom kamionu. Ako se nabavlja nov kamion on iziskuje i nadogradnju odnosno upodobljavanje za potrebe zelenila i to takodje podiže cenu. NO je doneo odluku da zbog nedovoljno novca u budžetu preduzeća ipak idemo na nabavku polovnog kamiona. U raspisanoj nabavci je navedeno da tražimo kamion u ekološkoj boji. Niko tu nije precizirao ni boju ni nijansu, ali je stav bio da s obzirom na to čime se kao preduzeće bavimo i kamion treba da služi za radnu jedinicu zelenila treba da bude ekološke boje. Sve je objavljeno na sajtu javnih nabavki i traženo je da odmah bude uradjena nadogradnja. Taj kamion nas je koštao 1,5 miliona to znači da smo uštedeli i više od 3,5 miliona ako računamo i nadogradnju“, objašnjava Markovićeva.
Ona navodi da se ne meša u javne nabavke te i da za to postoje lica u Vidraku. „Moj zadaatak je da dam nalog za tender , a ja nikada nisam ušla u službu za javne nabavke da pregledam dokumentaciju ili o njoj razgovaram sa službenicima . Da sam to ikad uradila to bi bila zloupotreba službenog položaja. Nikada to nisam radila, to znaju svi službenici“, navodi Markovićeva dodajući da nikada nijedan tender nije raspisan bez saglasnosti NO.
Na optužbe da su do sada radnici Vidraka popravljali kamione Markovićeva navodi da Vidrak sada ima tri radnika manje na tom poslu te da u radionici sada postoji samo jedan zaposleni i da je nemoguće da samo jedan čovek obavi tako veliki posao. Ponovo je uz odluku NO angažovana privatna radionica. Slična situacija po njenim rečima je vezana i za reparaciju kontejnera. „ Mi to nikada nismo radili , popravku kontejnera i prethodni direktor je angažovao radionice jer niti imamo farbaru niti alate za taj posao, a kontejnere često popravljamo i sredjujemo. Sada smo nabavili nove kontejnere, ali mnogi su i sredjeni u medjuvremenu, oni koje je moguće srediti. To nije novina od mog dolaska u preduzeće. Čula sam da je Marković naveo da kosačice i trimeri nisu profesionalni što ponovo nije tačno i u medjuvremenu sam se informisala da je za tu nabavku bilo nekoliko ponuda , a da je prošla Husqvarna. Ako taj proizvodjač ne proizvodi profesionalnu opremu onda ne znam ko proizvodi. Oni već dugo rade sa Vidrakom i brine me da li će to blaćenje njihove firme doći do njih. Za akumulatore što je rekao da je povećano za 60% to nije tačno , evo cena pa nek proveri“, tvrdi Sladjana Marković.

image Na pitanje Vamedie šta je onda razlog takvog govora na Skupštini, Markovićeva kaže da je u pitanju politika. „Motiv za sve to je političke prirode. Evidentno je da je gospodin Marković opozicioni odbornik  i da nije više za vladajuću koaliciju. Ako je hteo da dobije informaciju mogao je doći ovde. On je tražio da mu dostavimo plan javnih nabavki i mi smo ga uputili na sajt za javne nabavke gde je sve transparentno objavljeno. E sad što on ne želi da koristi internet kad ga ceo svet koristi to nije naš problem. Tako je rekao da neće da koristi internet.Takodje moram da naglasim da sam u odgovoru navela da mi možemo da mu odštampamo sve ukoliko to želi i nema mogućnosti da sam uradi da dodje da preuzme. Nikada nije došao. Mi smo sve ponudili, ali očito da nije motiv saznanje istine već manipulacija istom. Mi nemamo šta da krijemo , dokumentacija postoji. Da je hteo da sazna došao bi i mi bi mu štampali sve što hoće“, odgovara Markovićeva.
Na osnovu svega rečenog logično je pitanje da li možda postoji animozitet izmedju direktorke Vidraka i odbornika Markovića.
„ Animozitet postoji sigurno. Postoji od onog trenutka kada sam ja došla na ovo mesto i pitam se da li je to zbog toga što mu je ukinuta povlastica za parkiranje privatnog vozila kojim je izložio jednog od bivših direktora krivičnoj odgovornosti upravo se služeći zloupotrebom položaja jer je u tom trenutku bio poverenik SNS i štetio Vidrak za oko 40 000 dinara tražeči da se mimo zakona kola uvedu u sistem besplatnog parkiranja. I ja sam u tom trenutku bila direktor, ali nikada gospodinu Gagiću nisam tražila nikakve povlastice niti mi je padalo na pamet . Toliko imam da kažem o časti i poštenju, ali i kredibilitetu pojedinih ljudi“ zaključuje Sladjana Marković direktor JKP Vidrak.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.