Grad u klin, Kolubara u ploču

imageNi posle drugog dopisa od strane Gradske uprave prema JP Kolubara da smanji zarade zaposlenih Kolubara nije reagovala. Naprotiv zatraili su isti iznos što grad najverovatnije neće odobriti.

Izraz „bezobrazno visoke zarade“ prilično se odomaćio kada je u pitanju JP Kolubara,a na zahteve gradskog rukovodstva da se zarade smanje nema odgovora. Kako Vamedia saznaje da bi zarade bile smanjene potrebno je da se uradi nova sistematizacija radnih mesta, a zaposleni potpišu anekse ugovora o radu. Za sada ni sistematizacije ni ugovora pa ni smanjenja zarada. Na prvi dopis upućen u maju ove godine ovo preduzeće polemisalo je o visini smanjenja, na drugi dopis nema ni komentara.
Realni podaci pokazuju da zaposleni u ovom preduzeću zaradjuju višestruko više od ostalih zaposlenih u javnim preduzećima te i da je plata direktora ni manje ni više nego 44 000 veća od prosečene zarade direktora drugih preduzeća. Za 44 000 dinara neko u Valjevu mora dobro da se pomuči da bi ih zaradio. Gorenje je uspelo da dobije povećanje od 4 000 i obustavilo štrajk, ali ti zaposleni još nisu u većini dosegli 44 000 dinara kolika je samo razlika u dve direktorkse plate. Ako neko misli da bilo ko zaposlen u javnom sektoru sam sebi uplaćuje doprinose i poreze , vara se , svi doprinosi idu na teret gradskog budžeta. Plate bi se dalje mogle porediti, o čemu je Vamedia već pisala, ali očito oni koji odlučuju o tome u ovom preduzeću ne nalaze da su njihove zarade prevelike.
Po za sada nezvaničnim informacijama grad neće potpisati ZIP ovom preduzeću što je osnov da bi se zarade isplatile.
Inače ovo javno preduzeće postoji i dalje samo zahvaljujući skupštinskoj odluci o plaćanju odredjenih usluga obm preduzeću. Jedna od njih koju Kolubara fakturiše je odbrana od poplave. Možemo li sada da pretpostavimo da se radi o avansnom plaćanju jer u Valjevu svega ima osim ozbiljnijih padavina. Od koje vodene bujice je to preduzeće štitilo grad u junu i julu ove godine?
S.V. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.