Detinjstvo bez nasilja-Saradjujmo na rešavanju problema

imageIako često volimo da verujemo da se loše stvari dešavaju negde nekom drugom i da je Valjevo miran i krotak gradić. To nije uvek tačno. Ako verujemo da se deci u Valjevu ne može ništa loše dogoditi, opet grešimo. Veliki broj dece izložen je vršnjačkom nasilju. O brojnim slučajevima se uglavnom ćuti, a neki su ozbiljno uzburkali javnost.

Valjevo još pamti slučaj dečaka kog su drugari iz škole tukli palicama dok je ozbiljan broj dece ceo slučaj zabeležio mobilnim telefonima. U Valjevu je zabeležen i drastičan slučaj nasilja na internetu u nekoliko navrata. Ovog proleća čitali smo i slušali o dečaku kog je povredio školski drug.
Mnogo više nismo čuli i pročitali. Vršnjačko nasilje postoji u Srbiji i kao takvo postoji i u Valjevu. Iako se često javnost polarizuje kada se za nešto sazna i sklona je tome da se stavlja na stranu jedne ili druge strane, najčešće oni koji bi trebali da o toj pojavi znaju mnogo , roditelji, zapravo ne znaju.
Dok oni koji su školu završili djačkim keceljama teško mogu da razumeju da postoji i loša strana drugarstva, svi oni koji su školu završili u poslednjih dvadeset godina znaju koliko škola može biti teška ne samo zbog obimnog gradiva. Sve ono što smo često skloni da nazovemo „dečijom igrom“ ili „djačkim šalama“ poslednjih godina izašlo je iz okvira šale i preti da postane ozbiljan problem.
O polasku u školu dete sluša od rotilja ili vaspitača u vrtiću. Gotovo niko u priči o obavezama i prvim slovima ne govori i o drugoj strani medalje. Šta ih sve zaista očekuje? Kakvu sve drugu decu mogu upoznati? I najvažnije koliko je važno prijaviti roditeljima ili starateljima sve što se dogodi u školi. Pored jedinice iz nekog predmeta podjednako je važno prijaviti da li je dete zaista palo na ulici ili ga je neko namerno gurnuo već treći put za redom. Mnogo je važnije znati kako objasniti detetu različitost koja postoji i dati dobre primere kako se različitosti prihvataju.
Vamedia će u saradnji sa Gradom Valjevom u seriji tekstova na temu vršnjačkog nasilja pokušati da ovu temu približi svima počev od roditelja i dece do onih koji su neposredno uključeni u njihovo odrastanje. Sagovornici Vamedie biće psiholozi, roditelji, škole, Policijska uprava, Centar za socijalni rad.
Ukoliko želite da ispričate svoj primer i iskustvo koje imate kontaktirajte putem telefona:
0600142125
Urednik 
 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.