Centri moći za livade – II

imageJoš uvek nema informacije ko se sve javio na oglas za kupovinu zemljišta za industrijsku zonu. Pored činjenice da se za odredjene parcele snažno lobira, nezvanične informacije govore da je u toku pokušaj da se sa istih skine hipoteka.

 

Da li bi Valjevo u ovoj godini uopšte moglo da kupi prostor za novu industrijsku zonu još uvek nije sasvim jasno. Grad je oglasio nameru da odredjene parcele kupi i to definisao kroz podatke da se traži  od 13 do 20 hekatara zemljišta za novu industrijsku zonu, da izmedju sebe parcele  budu spojene,  ali i da imaju planom predvidjenu pristupnu saobraćajnicu, ali I da prostor bude odredjen kao gradjevinsko zemljište.
Spekulacije na temu da se radi o opisu zemljišta vlasnika više preduzeća Vidoja Vujića jednostavno ne prestaju. Cela priča I ne bi bila toliko zanimljiva da istom zemljištu cena nije naprasno porasla, ali I da se za kupovinu baš ovog prostora snažno lobira. Isto lice s druge strane za sve svoje firme uključujući I one u UPPR-u duguje gradu blizu 127 miliona dinara. I ova informacija celu priču čini značajno zanimljivijom. Na raspolaganju za kupovinu zemljišta je više hektara koje poseduje vojska Srbije , ali I onima potpuno nezainteresovanima za ovu tematiku jasno je da te parcele nisu u fokusu priče.
Dok gradjani čekaju da saznaju ishod ove kupovine po saznanjima Vamedie održano je više sastanaka na ovu temu. Neki od njih bili su potpuno bezuspešni sa dosta teških reči, a na nekima od njih lice koje prodaje parcele zastupali su visoki funkcioneri pa je javna tajna da su se za istim stolom s jedne strane u jednom trenutku našli visoki funkcioneri grada , a sa druge strane visoki funkcioneri partija. Grad je kažu u tim pregovorima zastupao tezu o kompenzaciji duga prema gradu što bi ovom industrijalcu omogućilo I izlazak iz UPPR-a , ali I nastavak nesmetanog poslovanja. Druga strana nije bila zainteresovana za ovu mogućnost. Snažni pritisci nastavljeni su sve do objavljivanja oglasa kada je postalo jasno da grad nema izlaz iz ove, par ekselans političke priče.  
Dok jedni vode sebi svojstvenu politiku, grad još uvek nema industrijsku zonu, očekuju nas velika ulaganja u livade ma koliko se na papiru naznačavalo kao gradjevinsko zemljište.  Sama činjenica da se I u oglasu govori da je tek planom predvidjena saobraćajnica upućuje da iste parcele nemaju pristup saobraćajnici nego da se radi tek o planovima. Pa I to će biti neophodno izgraditi , a sve ima svoju cenu.
Sva ova dešavanja u kojima je samo grad kolateralna šteta navode na pomisao da centri moći nisu uvek tako vidljivi. Da sama funkcija ne mora ništa da znači u pojedinim slučajevima, ali I da postoje veze jače od volje birača. A na žalost o njima se nikada ne zna mnogo.
S.V. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.