Agencija pokrenula prekršajni postupak protiv SNS

imageDanas/Agencija za borbu protiv korupcije podnela je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv SNS zbog nedostavljanja podataka o anagažovanju marketinških kompanija tokom kampanje za izbore 2012. godine, rekla je pomoćnica direktora Agencije za borbu protiv korupcije Katarina Dakić.

N1 navodi, da je Dakićeva istakla da im se Insajder obratio u januaru s pitanjima koja su u vezi s prethodnim izbornim kampanjama, ali da SNS nije dostavila tražene informacije.

"Tražili smo informacije od SNS, jer se radilo o marketinškim agencijama, nismo dobili odgovor i iskoristili smo pravo da podnesemo zahtev. Sada Prekršajni sud treba da pokrene postupak i sprovede na osnovu zahteva koji smo podneli", objasnila je , prenosi N1.

Iako se radi od kampanji iz 2012. godine, Dakićeva navodi da se sada došlo do novih podataka kroz informacije dobijene od Insajdera.

“Naš rad se ne zaustavlja kada kontrolišemo izveštaje, nastavljamo da kontrolišemo podatke i druge političke subjekte, možda je malo sporije, ali proces kontrole finansijskih izveštaja je vrlo kompleksan, prikupljamo mnogo dokumentacije, sve to koristimo da vidimo da li su podneti izveštaji u skladu sa zakonom", navela je Dakić i dodala da zahtevi nisu sami sebi svrha niti su cilj rada i dodaje da Agencija za borbu protiv korupcije obavlja postupke prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, navodi N1.

"Mi kontrolišemo godišnje finansijske izveštaje, kontrolišemo kampanje… Ako ustanovimo da je bilo zloupotrebe zakona mi koristimo naše pravo i podnosimo zahtev za pokretanje postupka. Ukoliko vidimo da postoje zloupotrebe drugih zakona mi to prenesemo drugom nadležnom organu", kaže Dakić.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije smatra da ako postoji interesovanje javnosti, u interesu Agnecije je da saopšti više podataka kakve kontrole se vrše. Kaže da se poslednjih meseci najviše prašine diglo po pitanju priloga.

"Postavilo se pitanje tačnosti informacija koje su naveli predlagači predsedničkih kandidata da su ih finansirali navedeni ljudi, prvi put kada je rađena kontrola ukršteni su neki podaci s bazama primalaca socijalne pomoći, nema nigde ishoda šta se dogodilo potom, da li je tužilaštvo otvorilo istragu, krivično delo je ako se navode lažni podaci, ne sme da se dogodi da ostane neispitano", smatra Nenadić.
Danas

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.