Stara autobuska stanica ponovo gradska

imageNa osnovu poravnanja sa Lastom grad Valjevo ponovo je vlasnik stare autobuske stanice. „Sporni su svi objekti na toj lokaciji , a takvih objekata imamo na još nekoliko lokacija“, kaže zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.

Na osnovu predloga Vlade Srbije da lokalne samouprave mogu konvertovati dug u udeo u vlasništvu , grad Valjevo je za pregovračkim stolom sa preduzećem Lasta na osnovu duga ovog preduzeća od 14 miliona dinara prema gradu povratio vlasništvo nad starom autouskom stanicom. „ Vlada je dala takvu preporuku i mi smo postupili po toj preporuci. Dug koji su imali prema nama je praktično naš udeo koji smo mi pretvorili u povraćaj stare autobuske stanice.Grad će tu parcelu sada ponovo uknjižiti u vlasništvo“, navodi zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.
Naime, ugovorom iz 1984. i 1986. godine, izmedju Opštine Valjevo i preduzeća Strela više od četiri hektara gradskog zemljišta preneto u vlasništvo tadašnjeg preduzeća „Strela“, koje je kasnije pripojeno „Lasti“. Jeremić kaže da je sada na Lasti da se avi dokumentacijom unutar svog sistema sozirom na postojanje brojnih firmi unutar Laste .
Na pitanje Vamedie šta sada kada je lokacija ponovo vlasništvo grada Jeremić kaže da odgovor na to pitanje traži i stav struke , a ne samo gradskog rukovodstva. „ To je više nego dobra lokacija, u samom je centru grada i trealo i da bude iskorišćena na najbolji mogući način.Urbanisti i arhitekte moraju dati svoj doprinos rešavanju te lokacije i naravno dosta toga odredjuju postojeći planovi“, kaže Jeremić koji dodaje da su značajno veći problem postojeći objekti na toj lokaciji.
Kako navodi po informacijama kojima rad raspolaže ugovori po kojima su objekti i pravljeni i korišćeni odavno su istekli. „To je nekada tako nespretno uradjeno, ali sada imamo situaciju da ti objekti više nemaju ugovore i za to se takodje mora pronaći rešenje. Onaj stari objekat koji je tamo godinama izvesno treba srušiti jer ne liči ni na šta i oronuo je, a se se to nalazi u centru grada“, kaže Jeremić.
Objekata sa sličnim statusom u gradu ima još kod Studenta, kod Prve škole. „ Sve je to problematično. Objekti kod Prve škole odavno su problematični i postojao je ranijih godina pokušaj da se to reši , ali nije bilo političke volje. Objekti na Studentu takodje su na gradskom .zemljištu . Tu je u planu izradnja pratećeg objekta za teren Studenta i oni će izesno morati da budu uklonjeni. Moramo zaista naći rešenje za te objekte jer odlaganje nas je i dovelo u ovu situaciju da ni posle desetina godina po isticanju ugovora mi nismo to rešili. Ako hoćemo da poštujemo zakon moramo to rešavati“, zaključuje Jeremić.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.