Radović: Nema transparentnog rešenja za probleme Prijezdića

imageSamostalni odbornik Ljubomir Radović i predsednik Grupe gradjana Predrag Savić ukazali su na činjenice po kojima grad sjedne strane nije zainteresovan da reši problem meštana Prijezdića, a sa druge se nepoštuju postojeći ugovori.

 

Protesti meštana Dračića i Prijezdića zainteresovali su nezavisnog odbornika Radovića i Grupu gradjana da iznadju niz odgovora na vrlo konkretna pitanja u vezi rešavanja problema ovih meštana.  „ Zainteresovali smo se za ovaj problem jer neko mora svakoga dana i svakoga sata podsećati gospodu na funkcijama šta im je posao.  Već prvi nepotpuni odgovori po ovom pitanju koje smo dobili skinuli su jedan deo tame sa nečega što se dešava već godinama uz blagonaklonost i ćutanje , a i poneko saučesništvo vlasti“, rekao je Radović navodeći da je prvo pitanje bilo vezano za činjenicu da li grad ima koristi od eksploatacije mineralnih sirovina?
On kaže iako Zakon nedvosmisleno obavezuje privredne subjekte koji se bave tom delatnošću naknada odredjuje za svaku tonu iskopane sirovine , efekta po budžet grada nema.
„Visinu i način plaćanja naknade odredjuje Vlada Srbije ,a prihodi koji se ostvare na ovaj način dele se u odnosu 60:40 sa lokalnom samoupravom. A grad Valjevo nije čak ni obavešten ko su obveznici ovog plaćanja ni kolika je njihova obaveza.  Možda ima elemenata neznanja , ali je ovo pre svega prestup vlasti jer je pokazala da nije zainteresovana za prihode budžeta“, kaže Radović.
Tema koju su istraživali bila je i prevoz javnim putevima gde je kažu medijima pa i gradjanima prosledjena nespretna izjava o tome ko je upravljač puta na području grada Valjeva. „ Izdate su dve dozvole za vanredni prevoz i to od strane nekadašnje Direkcije za urbanizam , a član 6 tog ugovora predvidja mesečnu proveru stanja puta  i njihovo održavanje. To se nije dešavalo. Privredni subjekti su u obavezi da plaćaju nakandu za vanredni prevoz, a mi smo dobili podatke i dokumenta iz kojih se vidi da je predvidjeno zajedničko ulaganje u puteve. Ovde su očito poslednja rupa zapravo gradjani jer tog ulaganja nije bilo“, navodi Radović.

 

image On kaže da je očito na snazi potpuno ignorisanje zahteva gradjana pa i da je dobijena informacija da je bilo više pritužbi od kojih najveći broj usmenim putem.
„Dobili smo infromaciju da su se sastajali sa čelnim čludima ovog grada , ali se ne zna , ne postoji dokument šta je na tim sastabncima rečeno i ko je šta obećao. Sve je očito radjeno usmenim putem. Pismenih podnesaka nema, zapisnika nema. A to je neophodno da bi bio ispoštovan zakon o upravnom postupku“, objašnjava Radović.
Zaključak obraćanja medijima i javnosti od strane odbornika Radovića kako se moglo čuti, jeste činjenica da grad ne naplaćuje korišćenje eksploatacije, korišćenje puta , ne kontroliše stanje na putevima pa je kako kažu logično da nema ni održavanja , a samim tim revolt gradjana je više nego očekivan.
S.V.      

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.