Lova – finale takmičenja studentskih timova o trošenju lokalnih budžeta

imageU prisustvu 62 učesnika, studenata i predstavnika Američke ambasade, donatora i sponzora, jedinica lokalne samouprave, preduzeća iz Kolubarskog okruga, visokoškolskih institucija, nevladinog sektora i medija, u Centru za održiv lokalni i regionalni razvoj (COR) u Šušeoci održano je finale studentskog takmičenja na temu „Kako povećati i efikasnije trošiti lokalne budžete na primeru jedinica lokalne samouprave iz KO“.

Takmičenje studentskih timova je jedna od aktivnosti u projektu „Trošenje lokalnih budžeta“ koje COR, uz podršku Vlade SAD, realizuje u KO u okviru programa LOVA – „LOkalni VAljani budžeti“.
Posle pozdravnih reči u finalu su se suočila dva studentska tima sa najbolje ocenjenim radovima u prvoj fazi i to: Tim A „Osečina – moje mesto“ (Marijana Matić, Bojana Simić, Siniša Pavić) i Tim B „RRP3/Valjevo“ (Nevena Milošević, Ana Živojinović, Nataša Damnjanović).   

Žiri takmičenja su činili predstavnici iz obrazovnog, javnog, biznis i medijskog sektora.
U zanimljivom trosatnom duelu timovi su u ograničenom vremenu realizovali različite aktivnosti kao što su: prezentovanje radova, naizmenično međusobno postavljanje pitanja i davanje odgovora, odgovaranje na pitanja Žirija takmičenja i davanje završne reči.
Posle žive debate Žiri je, uz obrazloženje datih ocena po svakom kriterijumu ocenjivanja, proglasio pobednika takmičenja, a to je Tim A „Osečina – moje mesto“.
Treće mesto je osvojio tim „Budućnost Lajkovca“ (Bojana Aničić, Nikola Josipović, Sandra Đokić).
Studentski timovi su novčano nagrađeni i to: 45.000 dinara (prvoplasirani), 30.000 dinara (drugoplasirani) i 15.000 dinara (trećeplasirani). Nagrade su odmah uručene nagrađenim timovima, a one su obezbeđene zahvaljujući donatorima i sponzorima iz Valjeva.

Takmičenje je održano sa ciljem da se promoviše debata među mladima o temama koje su bitne za njihove lokalne sredine, kako bi se više zainteresovali i uključili u rešavanje problema sa kojima se suočavaju mesta u kojima žive. Takođe, članovi studentskih timova imali su priliku i da se predstave prisutnim predstavnicima iz biznis i javnog sektora i tako skrenu pažnju potencijalnih poslodavaca. Nezvanično saznajemo da će se jedan takav aranžman zasnovati u opštinskoj upravi Osečina sa članom tima „Osečina – moje mesto“. COR će nastojati da u sledećoj godini, uz pomoć donatora i sponzora, organizuje studentsko takmičenje na aktuelnu temu koja će biti rezultat dogovora biznis i javnog sektora, a u kojem će učešće uzeti sve visokoškolske i fakultetske institucije iz KO.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.