Internet trgovina

      Нема коментара на Internet trgovina

imageZaštita potrošača, njihovih prava i interesa jeste globalni proces koji se odvija pod okriljen Organizacije ujedinjenih nacija (OUN). Ovogodišnja svetska potrošačka tema je izgradanja digitalnog tržišta i jačanje poverenja potrošača u elektronske procese koji se odvijaju na tom tržištu.

Jednostavnije rečeno, radi se o trgovini preko interneta koja je, uz sve druge oblike trgovine, kod nas propisana i sankcionisana Zakonom o zaštiti potrošača. Nadzor nad primenom tog zakona vrši Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija preko Sektora za zaštitu potrošača, a inspekcijski nadzor je poveren Tržišnoj inspekciji.
Ne ulazeći u tehniku pretrage onlajn (on line) prodavnica koje nude raznovrsne proizvode za ličnu i porodičnu potrošnju (od hrane, odeće i obuće do udžbenika, kućnih aparata i nameštaja), našim sugrađanima kao potrošačima skrećemo pažnju na nekoliko detalja bitnih za taj oblik trgovine.
Kao prvo, traganje za željenim proizvodom preko interneta ne treba izbegavati i pored  čestih upozorenja na oprez od mogućih napada kompjuterskih otmičara i pirata, popularno nazvanih hakerima. Ovo iz razloga što iznosi novca kojim trguju potrošači za hakere nisu interesantni, a ako se pljačka i dogodi, bezbednosne službe relativno lako i brzo otkrivaju napadača što je više puta potvrđeno u dosadašnjoj praksi.
Jedna od važnih prednosti kupovine preko interneta je što saznanja šta se i gde nudi od onoga što vam je potrebno, ne morate tražiti pešačenjem ili odlaskom u drugi grad, već pretragom onlajn ponuda iz kojih ćete videti sve bitne detalje za odlučivanje o nabavci. Ali, kao što je potrošaču potreban oprez od nepoštene poslovne prakse trgovaca prilikom „klasične“ kupovine, tako je važno znati kako se zaštiti pri internet trgovini.
Najvažnije je upamtiti/zapisati podatke o identitetu trgovca: naziv, poštansku adresu, matični broj i PIN, što je obaveza svih pravnih subjekata registrovanih kod Agencje za privredne registre (APR). Ukoliko tih podataka nema u ponudi, tog trgovca treba zaobići, jer potrošaču ne daje mogućnost da izjavi reklamaciju na eventualnu nesaobraznost proizvoda ugovoru, niti mogućnost bilo kakve buduće komunikacije s njim.
U trenutku zaključenja ugovora, a naročito prilikom isporuke robe svaki, pa i onlajn trgovac je obavezan da potrošaču u pisanoj formi preda obrazac za eventualni odustanak od kupovine, obavezna obaveštenja utvrđena zakonom i primerak potpisanog ugovora. Trgovce koji u svojoj ponudi nemaju takva obaveštenja takođe treba zaobići, ne samo prilikom kupovine preko interneta, već i na promocijama.
Postoji još čitav niz zakonskih odredaba kojima se štite prava potrošača iz ugovora na daljinu i ugovora koji se zaključuju izvan poslovnih prostorija, o kojima se svaki zainteresovani građanin može obavestiti preko internet portala zastitapotrosaca.gov.rs, koji izdaje i redovno ažurira Sektor za zaštitu potrošača.
Sa povećanjem broja potrošača koji poznaju svoja prava i insistiraju na njima, smanjuje se broj trgovaca koji su skloni prevarama, čime se daje doprinos poboljšanju kvaliteta proizvoda i usluga, a to i jeste dugoročni cilj Nacionalne strategije o zaštiti potrošača u Republici Srbiji.

Dragan D. Popović
Udruženje VAPOT

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.