Drifrt trka u Valjevu

imageValjevo -Sportski auto klub Tjuning Stajling je organizator druge trke SDC šampionata koja će se voziti na parkingu Krušika u Valjevu 17. i 18.juna.

Drift trke su vrsta auto trka u kojima se vozila kreću bočno po asfaltnom putu. U driftu, automobili prelaze idealnu putanju u kontrolisanom proklizavanju pri velikim brzinama. Ključna karakteristika drift trke je da trka nije vezana za vreme već za tehničke performance, putanju, brzinu, uglove, blizinu prillaska kliping pointima i zabavu a ocene žirija, su ovde važne.
Drifting takmičenja se sastoje iz dve faze.
U početku, se voze pojedinačne trke i drifteri dobijaju ocenu za vožnju po zadatoj stazi. Prema broju takmičara nakon kvalifikacija, formira se start drugog dela takmičenja – TOP 8 ili TOP 16 (a ponekad kada ima puno prijavljenih vozača i TOP 32).
To su trke u parovima (twin drift ili tuico bitke), u kojima svaki vozač prvo vozi kao lider, a na drugoj trci je u ulozi vozača pratioca. Cilj lidera je da prođe kroz trku kompetentno i spektakularno, a pratioc mora sinhrono da ponovi pokrete vozila lidera i da ostane blizu njega, ali da se ne dozvoli sudar i odvajanje od automobila vodećeg takmičara. U parovima, rezultat određuju sudije i sportista koji je osvojio twin duel prolazi kroz sistem eliminacije dalje.
Ova spektakularna disciplina nastala je u Japanu 1950. godine i prerasla je iz zabranjenih uličnih trka u stručna takmičenja koji se održavaju sa pripremljenim automobilima. Danas je to veoma popularan tip moto sporta, i razvija se u mnogim zemljama sveta. U Srbiji drift trke pojavile su se sredinom 2000-ih, a danas se u zemlji godišnje održi 6 do 8 drifting takmičenja.
Drift u Valjevu je podeljen u dva dana od čega je prvi rezervisan za "SDC", odnosno za domaće vozače . Drugi dan "Day of Champions" je sadržajniji i tog dana će se i voditi prava borba. Pored domaćih vozača očekuje se dolazak i pet driftera iz regiona. Organizovanje auto trka u Valjevu pokazuje brigu lokalne samouprave usmerenu ka mladima u gradu na Kolubari.
Program oba dana počinje u 12:00 časova, a finalne trke se voze u 17 časova. Cena ulaznice iznosi 300 dinara.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.