Djaci u novoj školi od prvog septembra

imageSvi radovi i opremanje škole u Brdjanima biće završeni do 1. septembra kada će početi i nastava u novoizgradjenom objektu. „ Bilo je mnogo manjkavosti počev od samog osnovnog projekta , Zakon se u medjuvremenu 18 puta menjao , škola se zaista dugo gradila , ali evo konačno od prvog septembra počinje nastava u njoj“, kaže zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.

Valjevski novinari imali su priliku da obidju objekat koji je pri samom kraju svoje izgradnje , a koji je započet pre dvadeset godina. „ Ovde nam je danas i ekipa ljudi iz JUP-a , Jedinice za upravljanje projektima ispred ministarstva koji su i vodili ovaj projekat s obzirom da je škola imala dvostruko finansiranje, grad i ministarstvo. Oni će svoj deo posla završiti do 25. juna i definisali smo posebno odnos sa njima upravo zbog dvojakog finansiranja i više izvodjača radova za sve ove godine. Predugo je sve ovo trajalalo i nažalost tu ima i objektivnih i subjektivnih okolnosti , Zakon se menjao pa je bilo potrebno i projekat menjati i ispunjavati zahteve i uslove koje su novi zakoni nametali“, kaže Jeremić.
kako bi svi nedostaci bili otklonjeni grad je pre izvesnog vremena formirao i posebnu komisiju koja je imala zadatak da popiđše sve nepravilnosti i kako kažu , sve ono što je neko slučajno ili namerno zaboravio da završi. Sada je raspisan i tender za otklanjanje tih malih nedostataka u visini od 10 miliona dinara.

image „ Naša intencija je da do kraja avgusta sve bude zavšeno uključujući i tehnički prijem. Dogovorili smo sa Šestom školom da oni počnu useljavanje već u julu mesecu kako bi sve bilo završeno na vreme i nova školaska godina počćela nesmetano u ovom objektu. Grad je već navbavio potreban mobilijar , jedan deo nabavilo je i ministarstvo tako da je sve ono što je školi potrebno i obezbedjeno“, kaže Jeremić.
Jeremić kažer da su poslednjih meseci upravo sitnice usporavale radove. „ Mi smo dogovorili da škola počene sa radom prvog septembra i tako će biti. Zaista smo mnogo truda i napora uložili , ovde sam dolazio svaki drugi dan . Bilo je izvodjača nad kojima smo morali da izvršimo pritisak i presiju jer nisu radili po dogovorenim rokovima. ja sam čak imao i sukobe sa izvbodjačima i jednom sam čak i rekao da ću pozvati medije pa nek njima objasne zašto se rokovi ne poštuju. Ovde je prošlo izvodjača i izvodjača počev od Jablanice koja je započela objekat. Sada je poslednji glavni izdvojač po izboru ministarstva bio Modular i tu je bilo i naših izvodjača“, kaže Jeremić dodajući da je sam u septembru prošle godine tek preuzeo nadzor nad objektom.
Do sada je u školu uloženo oko 300 miliona dinara, a konačna cifra biće poznata tek kada izvodjači izadju iz prostora.
„ Ostalo je ovde dva kvadrata pločica, tamo kvadrat za farbanje, par kvadrata za postavljanje nekih instalacija. zaista sitnice , sifoni koji su promenjeni u medjuvremenu. I to ide sada. Dvadeset godina je ogromna distanca u vremenu, primera radi u prvobitnom projektu nisu bila predvidjena klizna vrata , sad se zakon promenio pa traže klizna vrtaa , brojne takve promene su se dogodile.

image

Na sednici Skupštine mnogo polemike vodjeno je o tome da li se škola nalazi na klizištu na šta se na konferenciji za novinare osvrnuo i sam zamenik . „ Na osnovu geomehaničkog elaborata koji je deo osnovnog projekta svojevremeno je postavljen objekat . To je radio Energoprojekt svojevremeno. Da li ovde ima podzemnih voda? Pa verovatno ima . Ima ih svuda. Da li ima klizišta bne bih zano da vam kažem , suština je da po tim njihovim eleboratima se navodi da je teren šaren u smislu ovde ima vode ovde nema i škola je postavljena tamo gde je nema. ja sam i na Skupštini rekao da smo postavili te repere koji svo već osam meseci nisu mrdnuli. Svako klizište može da se sanira. Nije to zaista ta priča da će škola sići sa brda , taman posla , niti da ikoga ugrožava. To zaista ne stoji. Ukoliko se ta voda negde i pojavi biće sve sanirano , uradjena drenaža. Pa pogledajte brdo gde je Ulica Ive Andrića. Šta ćemo sa svim tim kućama tamo , to brdo je klizište, nekoliko stotina kuća. Ali postoji način da se to sanira i to se radi. Valjevo je generalno na takvom terenu da klizišta ima svuda. Ovde ispod objekta ga nema“, rekao je Jeremić.

image

Na staroj školi nakon iseljenja počeće radovi kako bi se objekat upodobio za Medjuregionalni informacioni centar.

image Radovi na izgradnji počeli su 2000 godine sa prekidom do 2003. godine i do tada je uloženo 50 miliona koje treba revalorizovati prema vrednosti dinara. U radove od 2009. godine i 2010-te uloženo je oko 147 miliona dinara od čega je 118 miliona dinara obezbedio grad u budžetu , a 28 miliona je dalo ministarstvo prosvete sa poslednjih 150 I dodatnih 25 miliona od ministarstva u školu u Brdjanima uloženo je više 300 miliona dinara.

S.V.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.