Danas počinje polaganje male mature

imageU Valjevu će danas biti održano polaganje završnog ispita za školsku 2016/17. godinu iz srpskog jezika. U naredna dva dana svršeni osnovci polagaće i matematiku i kombinovani test.

U školama je već u aprilu održan probni završni ispit ipak pravi rezultati sa finalnog završnog testa odrediće i gde će koje dete upisati. „Prijemni ispiti za upis u specijalizovane škole počeli su 27. maja i to najpre za odeljenja u kojima se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku to je jedno odeljenje u Gimnaziji. Posle 27. maja išli su prijemni u Muzičkim školama, Matematičke gimnazije i na kraju 4 juna prijemni ispiti u filološkim odeljenjima. Ti rezultati su već objavljeni devetog juna. Mi im savetujemo da izadju i na završni ispit jer uslov za bilo koju drugu školu i druga odeljenja Gimnazije jeste položena mala matura , dakle ovaj završni ispit“, objašnjava načelnica ŠU Zorica Jocić.
Danas se radi završni ispit iz maternjeg jezika , sutra iz matematike , a u petak i kombinovani test koji obuhvata pet predmeta. Preliminarni rezultati završnog ispita su 18. juna, a konačni 23. juna.
„Maksimalno učenik na svakom testu može da osvoji po 10 poena, ukupno 30 poena, test ima 20 pitanja i testiranje traje dva sata. U ukupan broj bodova ulazi i opšti uspeh iz šestog , sedmog i osmog razreda. Sve ukupno to je maksimalnih 100 poena , a ove godine se dodaju i bodovi za učešće na republičkim i medjunarodnim takmičenjima. Ukoliko se desi da dva klandidata imaju isti broj poena prednost ima kandfidat koji je nosilac diplome Vuk Karadžić ili neku od diploma sa ovih takmičenja“, kaže Jocić.
Već su formirane potrebne komisije , testovi se preuzimaju u pratnji policije iz Zavoda za vrrednovanje znanja i pod nadzorom su policije u ŠU Valjevo sve vreme trajanja testiranja. Jocić kaže da su sve škole obavile potrebne pripreme i da su obezbedjeni uslovi provetrenih i čistih prostorija , obezbedjene dovoljne količine vode , a za sve je po školama nadležan direktor škole.

image „Posle završnog ispita ide popunjavanje lista želja i svaki učenik može upisati najviše 20 želja. Vrlo je bitno da želje budu realne i bitno je da učenici i roditelji znaju da će biti rasporedjeni na osnovu realnog broja poena. U Gimnazije i na četvorogodišnje profile mogu se upisati samo učenici koji imaju minimum 50 poena. Učenici koji imaju manje od tog broja mogu konkurisati samo za trogodišnje obrazovne profile“, kaže Jocić.
Posebne pogodinosti prilikom upisa imaju deca nacionalnih manjina, a posebno oformljena komisija već je razmatrala slučajeve dece koja imaju odredjeni zdravstveni problem i smetnje u razvoju.
„Ukoliko se dogodi da je dete iz nekog razloga sprečeno da polaže završni test neophodno je da se jave najpre školi i potom nama u ŠU , takvoj deci će biti kasnije obezbedjeno polaganje u avgustu uz potrebnu zdravstvenu dokumentaciju. Na posebno polaganje će i deca koja idu na popravni , dakle oni koji ne završavaju sada školsku godinu“, dodala je Jocić.

U Valjevu ima 827 svršena osnovca koji konkurišu za 1028 slobodnih mesta .

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.