Analiza rada Udruženja boraca

imageUdruženje boraca rata od 1990.godine Grada Valjeva posle prvih 6.meseci u 2017.godini analiziralo je rezultate rada i na osnovu podataka izvelo je zaključak koji se temelji na urađenom i to da je prva polovina 2017.godine bila najuspešnija do sada u radu Udruženja.

Udruženje sprovodi odobreni projekat Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pod nazivom Prolom-Tradicije 12 i program Grada Valjeva pod nazivom Jeremija.
Projekat i program su nosioci socijalne uključenosti članova Udruženja i cilj im je da poboljšaju položaj boraca, ratnih vojnih invalida, civilnih invalida rata i porodica palih boraca, a posebno negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.
Za prvih 6 meseci besplatno je pregledano 250 članova Udruženja, na jednodnevne besplatne ekskurzije išlo je 30 članova Udruženja, 8 članova izvršilo je kompletne stomatološke usluge, 50 članova je dobilo besplatne advokatske usluge, uz pomoć Grada Valjeva i JКP Vodovod-Valjevo oterano je 10 cisterni pijaće vode, a uz pomoć JКP Vidrak Valjevo očišćeno je 8 fekalnih jama.
Sada trenutno Udruženje sprovodi optičarske preglede sa dobijanjem besplatnih naočara sa dioptrijom za 20 boraca i ratnih vojnih invalida, da i oni, naši članovi, mogu da gledaju kroz prave naočare, a ne kroz naočare kupljene na buvljaku.
30 ratnih vojnih invalida uz pomoć Udruženja i izvršenih pregleda koji nisu stariji od godinu dana i preporuke za banjsko-klimatsku rehabilitaciju od Ministarstva za boračka pitanja je dobilo besplatno petnaestodnevno banjsko lečenje u Vrnjačkoj banji sa punim pansionom u hotelu Merkur uz besplatno kupanje u zatvorenom bazenu, masaže i sve vrste pregleda i rehabilitacija i konkurs Ministarstva za boračka pitanja samo za ratne vojne invalide i dalje traje.
Porodice palih boraca i ratni vojni invalidi redovno primaju invalidnine, mnp-pojedini korisnici koji imaju pravo, boračke dodatke-pojedini korisnici koji imaju pravo, primanja za nezaposlenost-pojedini korisnici koji imaju pravo i subvencije Grada Valjeva po uredbi Grada Valjeva na godišnjem nivou od 11 miliona dinara koje je Grad Valjevo namenski izdvojilo budžetom Grada Valjeva. Takođe, porodice palih boraca i ratni vojni invalidi koriste besplatne lekarske preglede i jednodnevne ekskurzije.
Pokušavamo sa našim radom da neka prava koja Udruženje boraca obezbedi rasporedimo na sve naše članove iako borci učesnici rata još nisu priznati od strane države nedonošenjem boračkog Zakona, pa samim tim 80% boraca nemaju overene zdravstvene legitimacije.
Udruženje ima odličnu saradnju sa Gradom Valjevom, a posebno sa načelnikom Gradske uprave Aleksandrom Purićem i sa Ministarstvom za boračka pitanja, ministrom Aleksandrom Vulinom i državnim sekretarom Draganom Popovićem. Ta saradnja je proširena i na saradnju sa Vladom Republike Srbije i takvim ponašanjem i ophođenjem Udruženje boraca predstavlja Grad Valjevo u punom sjaju.
Nabrojaćemo samo neka obeležavanja koje je organizovala Vlada Republike Srbije i Ministarstvo za boračka pitanja, a gde je Udruženje učestvovalo po pozivu Vlade i Ministarstva za boračka pitanja i predstavljalo Grad Valjevo i sve građane u Valjevu. Na mnogim manifestacijama zajedno sa nama je učestvovao i načelnik Кolubarskog okruga gospodin Goran Milivojević kao predstavnik Vlade i to:
-centralno obeležavanje 100.godišnjice Topličkog ustanka,
-obeležavanje Dana sećanja na 17. mart. 2004. godine progon Srba na Кosovu i Metohiji,
-obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji,
-obeležavanje Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu,
-obeležavanje Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu,
-obeležavanje godišnjice smrti Gavrila Principa dana 28.04.2017. godine,
-obeležavanje 100. godišnjice smrti vojvode Radomira Putnika,
-odlazak na parastos poginulim borcima Zlatiborskog okruga i Ivanjice
-obeležavanje godišnjice bitke na Кošarama i otkrivanje spomenika poginulom vojniku Tiboru Cerni,
-obeležavanje godišnjice pogibije pilota pukovnika Milenka Pavlovića.
Za Udruženje boraca jedna od najvažnijih stvari koja je urađena je popravka krova nad Spomen sobom od strane Grada Valjeva, a koja se uvećala, na žalost svih nas, za još jednog heroja, umrlog ratnog vojnog invalida Jovanović Andriju.
Zakon o boračko-invalidskoj zaštiti je ušao u skupštinsku proceduru ali je najverovatnije pomeren u stranu zbog tužbi za diskriminaciju od koje tužbe borci nemaju ništa, a advokati imaju nadu što im pripada po Zakonu da naplate svoje sudske troškove.
To nije naplata ratnih dnevnica već tužba za diskriminaciju pa ponovo mora da sledi tužba za materijalnu štetu gde se borcima dosuđuje oko 30.000,00 dinara i to je surova istina da mi kao boračka populacija "jedini radimo protiv sebe".
Sledi nam najznačajniji dan, a to je obeležavanje Vidovdana dana poginulih boraca i umrlih ratnih vojnih invalida, a naših heroja, koji će se desiti na Vidovdan 28.juna 2017.godine u 12 časova kod Spomen obeležja poginulim borcima i umrlim ratnim vojnim invalidima kod Fonda PIO osiguranja u Valjevu.
Želimo posebno da istaknemo odličnu saradnju sa gradonačelnikom Grada Valjeva dr.Slobodanom Gvozdenovićem, zamenikom gradonačelnika mr.Draganom Jeremićem, predsednikom Skupštine Miloradom Ilićem, načelnikom Кolubarskog okruga Goranom Milivojevićem, direktorom Doma zdravlja dr.Zavenom Der Hazarjanom, JКP Vidrak i JКP Vodovod, manastirom Vraćevšnica i Episkopom valjevskim, vladikom gospodinom Milutinom.

 

Predsednik,
Ubr od 1990.godine Grada Valjeva
Bradić Ljubomir

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.