Ostavke visokih funkcionera SPO

imageDanas/Devetorica visokih funkcionera Srpskog pokretan obnove (SPO) uputili su danas pisane ostavke Vuku Draškoviću, predsedniku SPO.

Ostavke su podneli: Žika Gojković, potpredsednik stranke i član Predsedništva, Mirko Čikiriz, potpredsednik i član Predsedništva, Zoran Milenković, potpredsednik i član Predsedništva, Vladimir Jelić, član Predsedništva, Nenad Tomašević, zamenik predsednika Izvršnog odbora, Goran Ivančević, potpredsednik Izvršnog odbora, Slavoljub Saša Ivković, član Izvršnog odbora, Dragoslav Vlatković Dragan, predsednik Promotivnog Izvršnog odbora, Boban Tolić, član Izvršnog odbora.

"Veoma smo razočarani što 27. maja niste želeli ni da primite na razgovor, a kamoli poslušate stranačke funkcionere iz raznih krajeva Srbije, koji su došli u Beograd da razgovaraju sa Vama, u vezi pisma koje Vam je uputilo 42 funkcionera stranke", navedeno je u tekstu ostavke.

Reč je o ljudima koji vode najuspešnije odbore koje naša stranka ima, a koje je na ulaznim vratima sedišta stranke u Knez Mihajlovoj dočekalo obezbeđenje i nije im dozvolilo da uđu u svoju kuću, odnosno stranku", istakli su nezadovioljni funkcioneri.

"Veoma smo razočarani Vašom željom i potrebom da budete večiti predsednik Srpskog pokreta obnove, iako ste i sami svesni da su reforme i uvođenje u stranački rad novih i mladih ljudi neophodne za oživljavanje naše stranke", napisano je u tekstu ostavke.

"Vrlo smo nezadovoljni Vašim istupima u javnosti i porukama koje ste slali putem Tvitera, kojim ste ozbiljno narušili odnos sa našim strateškim koalicionim partnerom. Mišljenja smo da nije moralno sedeti u vlasti, a na svakom koraku imati zamerke i kritike na račun Vlade Srbije i njenih funkcionera", naveli su bivši funkcioneri SPO.

Oni su pozvali Draškovića da se odluči da li su vlast ili opozicija, da li SPO i dalje baštini ideje obnove Kraljevine Srbije i Ravnogorskog pokreta ili ne, a dok ne odliči, oni su, kako je navedeno, podneli ostavke na političke funkcije koje su obavljali u SPO.

Pokrajinski odbor traži sazivanje sednice Glavnog odbora SPO

Pokrajinski odbor Srpskog pokreta obnove (SPO) za Vojvodinu zaključio je na današnjoj sednici, da od od predsednika stranke zahteva hitno sazivanje sednice Glavnog odbora SPO u roku od 7 dana, na kojoj bi se raspravljalo o stanju u stranci i pismu koje je potpisalo 42 funkcionera SPO širom Srbije i uputilo, predsedniku stranke Vuku Draškoviću.

U pismu je izuraženo nezadovoljstvo Draškovićevim ustupima u javnosti koji ne predstavljaju zvanične stavove stranke i njenih organa, niti su utemeljeni u programu SPO, kao i zbog njegovog načina vođenja stranke. Pokrajinski odbor SPO je, kako je navedeno u saopštenju, jednoglasno zaključio da se na sednici Glavnog odbora SPO raspravlja o predlogu Pokrajinskog odbora i 42 funkcionera stranke širom Srbije, da se Vuk Drašković izabere za počasnog predsednika SPO, a da zamenik predsednika SPO, u skladu sa Statutom SPO, vodi stranku do stranačkog kongresa, odnosno Sabora, na kojem će se izabrati novi predsednik.

Pokrajinski odbor smatra štetnim nastupe Vuka Draškovića u javnosti usmerene protiv Srpske pravoslavne crkve, upornim potenciranjem pitanja kolektivne krivice na strani srpskog naroda za ratne zločine u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije, kao i o potrebi denacifikacije Srba, uzimajući kao primer Nemce posle Drugog svetskog rata.

Takođe, iznošenjem stavova koji odstupaju od zvanične politike Republike Srbije prema Kosovu i Metohiji, a u isto vreme odustajanjem od osnovnog stranačkog načela obnove Kraljevine Srbije, kao i zanemarivanjem uloge Ravnogorskog pokreta u uslovima kada je cela Srbija postala svesna njegovog istorijskog značaja, zaključeno je u saopštenju.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.