Mejina česma blista starim sjajem

imagePosle mnogo godina Valjevcima dobro poznata Mejina česma je obnovljena. Društvo istraživača „Vladimir Mandić Manda“ ovom delu reke Gradac vratilo je stari sjaj.

Celu nedelju pred same prvomajske paznike Driuštvo istraživača posvetilo je uredjenju prostora Mejine česmena reci Gradac.
„Česma je, tako svedoči arhivska građa, podignuta 1926. po zamisli imućnog Milana Gođevca, iz poznate porodice koja je u valjevskom i užičkom graju gradila brojne crkve, javne zgrade i kuće. Postoji, međutim, još jedna priča vezana za njeno poreklo, a to je da ju je još krajem 19. beka podigao Turčin Mehmed-beg Plavić, pa otuda i njen naziv“rekla je Ana Ulemek novinarima.
Za Mejinu česmu znaju svi Valjevci posebno oni koji leta provode na reci Gradac, a neki se i dan danas kunu da hladniju vodu nikad nisu pili nego baš tu na Mejinoj česmi.Sama priča o ovom mestu aktuelizovana je nakon što je u javnosti , posebno na društvenim mrežama osvanula fotografija fotografija od pre oko pola veka na kojoj su dve slikarske gromade, legendarni Valjevci Ljuba Popović-Pence i Slobodan Jevtić-Pulika.

image Društvo istraživača obavestilo je Puliku o uredjenju česme na če,mu im se on posebno pismom zahvalio: „Hvala vam što ste me se setili, a još više hvala što želite da Mejinu česmu sačuvate od propadanja i zaborava. Dosta Valjevaca je baš tu naučilo da pliva, a veliki valjevski ljubavnici su osvajali ženska srca i gasili žeđ na Mejinoj česmi. Hvala vam što činite plemenito delo i otimate svaki komad života i prošlosti od smušenog naleta skorojevića“.
Pored uklanjanja korova, drveća i krša, volonteri mladih istraživača, čiji je projekat podržao Grad i Ministarstvo sporta i omladine, pored Mejine česme su postavili klupe za odmor posetilaca, kante za smeće i info tablu da voda sa česme, na žalost, još nije za piće.

image Naime voda je tehnički ispravna, ali nije i bakteriološki. Međutim, moguće ju je pročistiti.
Ipak posao oko pročišćenja vode moraće da uradi Grad Valjevo, a po rečima istraživača potrebni su još neki radovi kako bi ceo prostor bio lepo uredjen.

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.