12 festival osudjeničkog stvaralaštva

imageU KPZ –u Valjevo po dvanaesti put održan je Festival osudjeničkog stvaralaštva u kome su  učestvovale 23 ustanove . U kategoriji proza  prijavilo se 59 autora sa 99 radova, a u kategoriji poezija čak 100 autora sa 211 radova.Nagrade što novčane što robne otišle su u 10 ustanova u Srbiji.

Prvu nagradu u kategoriji poezija dobio je rad :“Ada“ autora B.S. iz KPZ Ćuprija, koji kaaže da nikada nije napisao ništa do dolaska na odsluženje kazne.“Nisam ništa pisao ranije, ali sam puno čitao. Ovo je moja prva pesma koju sam napisao. Kad sam stigao na izdržavanje kazne u Ćupriju lokacija na kojoj sam se našao se zove Ada i nisam mogapo da se otmem utisku da sam ostrvu i da život teče kao reka mimo mesta gde smo mi vrlo statični“, kaže autor koji dodaje da je okruženje u kome se našao zapravo krivac za njegovu pesmu. Dobitnik prve nagrade u kategoriji proza inače je u pet navrata do sada nagradjivan, ovoga puta pobedio je njegov rad „Nova zora“.V.C. iz KPZ Niš kaže da je do sada dobio i druge i treće nagrade, a potvrdjuje da je počeo da piše kada je došao na izdržavanje kazne. „ Kada sam 2013. godine dobio prvu nagradu gospodin Mile Aćimov koji je tada vodio celu tu priču me ohrabrio u pisanju i tako sam zapravo počeo, a njemu dugujem zahvalnost. Neka želja da izrazim to što je u meni i vreme koje bi trebalo da investiram u nešto. ja sam rešio da investiram u pisanu reč i ovo je rezultat“, kaže V.C.
Drugu nagradu za poetski rad dobio je B.P. KPZ Niš za rad „Moja zemlja“ dok su  drugu nagradu za prozni rad podelili N.Ć. za rad „Večna noć pod nebeskim tkanjem“ KPZ Ćuprija i I.I. iz OZ Pančevo za rad „Hladni hodnici sna“.
Treću nagradu u kategoriji proza takodje su podelila dva rada „Grčevito“ autora A.M.iz SZB Beograd i „ Nije mi bilo lako“ autora D.T.iz OZ Pančevo.  U kategoriji poeziji dodeljene su dve nagrade za treće mesto i to F.I.  KPZ Valjevo za rad „Ljubavni snovi“ i V.B.  iz SZB Beograd za rad „ Pričam ti snove“.
Žiri u sastavu Miomir Petrović, Djurdja Damnjanović i Mirjana Kujović dodelili su i više pohvala u obe kategorije.  „Mnogo radova i impresivan broj autora zadali su nam mnogo posla. Videli ste da smo u nekim nagradama dodeljivali po dve nagrade jer je bilo teško odlučiti se. Sve pohvale nagradjenim autorima“, rekao je na svečanosti izmedju ostalog predsednik žirija prof dr Miomir Petrović.

S.V. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.