Ni kiša nije omela Tucijadu

imageNi jaka kiša koja je padala celog dana nije sprečila organizatore tradicionalne Tucijade u Ogladjenovcu da održe svoju manifestaciju. Kiša je po svemu sudeći najviše nervirala goste sa strane dok su poljoprivrednici ovog kraja pljuskovima bili zadovoljni.Pobednik ovogodišnje Tucijade je Miloš Nikolić iz Novog Kneževca.

Manifestacija koja svake godine privuče pažnju velikog broja gradjana , Tucijada u ogladjenovcu , ove godine protekla je u znaku kiše i nešto slabije posete iz istog razloga. ortganizatori su se potrudili da sve bude kao i prethodnih godina, a gosti su mogli da pored učešća u nekom od takmičenja koja su organizovana probaju i pečenog vola. „Organizovali smo ove godine takmičenja koja možemo da održimo zbog kiše pa su neka i izostala , ali bacanje kugle , nošenje jaja u kašici i tucijada to su standardni dogadjaji. Ove godine smo ponovo organizovali lutriju, delimo lopate koje smo kao što vidite malo ukrasili ovim mašnama“, pričaju organizatori.

image Tradicionalno takmičenje u tucanju jajima obeležilo je i ovu Tucijadu , a vlasnik najtvrdjeg jajeta bio je Miloš Nikolić iz Novog Kneževca koji je kako kaže čuo ranijih godina da postoji takvo takmičenje u Ogladjenovcu i odlučio da ove godine oproba sreću. Pored nagrada u vidu plaketa , diploma i medalja prva nagrada za pobednika bila je i bure od 1000 litara. Drugonagradjeni bio je Stanoje Stepanović iz Bukovice dok je treći bio jedan od dmoaćina iz ogladjenovca Stefan Antić. Nagrade za drugo i treće mesto bila su burad od 500 i 250 litara. Nakon osvećenja tri velike košare jaja manifestacija je i svečano otvorena. “ Drago mi je da vas u ime grada Valjeva i gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića mogu danas uprkos ovoj kiši pozdraviti tradicionalnim pozdravom Hristos vaskrse i izraziti zadovoljstvo što ni ova kiša nije pokolebala vaš duh da ipak održite Tucijadu. Ovu manifestaciju grad je pomogao finansijski u nameri i težnmji da se sačuvaju svi naši narodni običaji, tradicija ovog kraja, a u ovom slučaju i hrišćanske vrednosti“, rekao je izmedju ostalog načelnik gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić otvrajući manifestaciju.

image Dok su gosti negodovali zbog kiše koja je neprestano padala tamošnji poljoprivrednici zadovoljno su klimali glavama. “ Treba kiše , nije ovo loše, e sad mogla je da sačeka jedan dan ,ali šta je tu je . Ne smeta nam kiša,“bio je njihov komentar.

image

S.V.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.