VIPOS akredituje nove studijske programe i učestvuje u projektu EU

imageO novim studijskim programima i modulima, nekolicini aktivnosti i učešću u međunarodnom projektu „Erazmus plus“, govorilo se na konferenciji za medije u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija.

Direktor škole dr Mlađen Vićentić upoznao je novinare sa tim da je VIPOS podneo zahtev za akreditaciju potpuno novih studijskih programa, među kojima se od Poslovne informatike i programiranja očekuje najviše, s obzirom na zvanične podatke Ministarstva prosvete da Srbiji nedostaje 16.000 stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija.
„Zbog toga, naš postojeći studijski program Poslovna informatika znatno je inoviran i usavršen. Takođe, značajna novina je i zahtev za novi modul u okviru studijskog programa Poslovne ekonomije – Agroekonomija i ruralni razvoj. Postojeći modul Marketing i trgovina smo takođe inovirali uvođenjem oblasti turizma, pa će se se on zvati Marketing, trgovina i turizam“, objasnio je dr Vićentić.
On je podsetio da je VIPOS jedna od retkih visokoškolskih ustanova koja već tri godine ima akreditovane studije na daljinu, koje omogućavaju da studentima koji su zaposleni ili nemaju mogućnost da prisustvuju predavanjima, prate nastavu. Po rečima direktora škole, studijski programi i moduli VIPOS-a će u narednom periodu biti predstavljeni i u 40 srednjih škola Srbije, na području od Rume do Prijepolja.
„Takođe, u narednom periodu planiramo organizaciju i zanimljivih stručnih predavanja poznatih privrednika, kao i interesantnih javnih tribina. U toku je i priprema velikog istraživanja sa svim srednjim školama u Valjevu, koje će se ticati stavova maturanata o njihovim namerama za budućnost u našem gradu, vezanim pre svega za nastavak obrazovanja i mogućnosti zaposlenja. U sklopu naših društveno-odgovornih aktivnosti, već 15. marta organizovaćemo humanitarni koncert naših studenata i profesora, čiji prihod će biti dat kao pomoć za proces lečenja jedne naše studentkinje“, najavio je dr Mlađen Vićentić.
O projektu „Izgradnja kapaciteta visokog obrazovanja u oblasti agroekonomije, ruralnog razvoja i evropskih integracija“ kojim je škola konkurisala kod Evropske komisije u sklopu njihovog fonda „Erazmus plus“, govorio je profesor dr Ilja Stanišević.
„Za apliciranje u ovom projektu oformili smo konzorcijum partnera u kojem su Agrokulturni Univerzitet u Atini, Univerzitet u Segedinu u Mađarskoj i Institut u Gabrovu u Bugarskoj koji već učestvuje u 27 međunarodnih projekata. Od visokoškolskih ustanova zapadnog Balkana, pored naše škole, učestvuju i Visoka poljoprivredno-prehrambena škola iz Prokuplja, Agromediteranski fakultet Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara, te Poljoprivredni fakultet iz Istočnog Sarajeva. Od nevladnih organizacija uključene su mreže za ruralni razvoj iz Kraljeva, Mostara i Istočnog Sarajeva, a partneri sa privredom su nam Privredna komora Srbije i kompanija Europrom iz Valjeva“, objašnjava dr Stanišević.
Ukoliko EU odobri ovaj projekat, njegova realizacija treba da počne 1. oktobra 2017. godine i trajala bi tri godine, uz budžet od skoro milion evra koji EU finansira u iznosu od 90 odsto.

VIPOS

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.