Silne pare zbog zloupotrebe postojeće odluke

imageGrad svake godine izdvaja sredstva za uredjenje i održavanje gradskih trgova, a praksa pokazuje da se najviše novca troši na sanaciju Trga Živojina Mišića. Ove godine u budžetu za dve pozicije, pozicije BID zone i trgova opredeljeno blizu 6 miliona dinara.

Pešačka zona u kojoj se nalazi Knez Miloševa ulica samo je naizgled pešačka zona jer problem ulaska vozila nikada nije u potpunosti rešen. Naime pokušaj rešavanja vidjen je kroz postavljanje rampe iz pravca Pop Lukine ulice , a sama rampa u više navrata do sada je lomljena . Podizanjje rampe moguće je koristeći šifru koja je poznata stanarima ove zone, ali i vlasnicima lokala. Gradskom odlukom dostava robe može se izvršiti u periodu do 11 sati pre podne, a pod ovom odlukom podrazumeva se snabdevanje trgovina koje u zoni posluju.
Uobičajena slika prepodneva u Knez Miloševoj ulici je sledeća , automobili i kombiji medju kojima je najviše kombija brze pošte.
Da se odluka očito zloupotrebljava jasno je svakom ko zastane jer iz pomenutih kombija se iznosi po koverta do odredjenih adresa. Zbog te koverte od ranih jutarnjjih sati čuju se sirene kojima se pešacima sugeriše da se sklone. Novinar Vamedie u trenutku fotografisanja inače česte situacije mogao je da vidi dostavu ne težu od pola kilograma koja se izvesno mogla dostaviti i ručno bez ulaska teškim vozilima na mermerne ploče.
Od težine vozila mermerne ploče pucaju , ispadaju iz svojih ležišta i grad svake godine iznova ploče menja kako bi Trg zadržao svoj prepoznatljiv izgled.
Sam prostor Trga Desanke Maksimović i Živojina Mišića uključujući i beli most prepoznatljiva je slika Valjeva i nešto na šta smo posebno ponosni iapk nemar, nebriga i bahatost ne vode mnogo računa o tome pa ni o parama koje se iz budžeta daju za popravke.
Isti Trg Živojina Mišića praktično je kružni tok za sva vozila koja u BID zonu ulaze.
Dostava robe trebalo bi da podrazumeva pakete koje treba istovarati , a ne pismo koje može stati u zadnji džep pantalona.

image Iapk odluka dozvoljava dostavu, a kako niko ne kontroliše prave razloge ulaska vozila BID zona je ujutro sve samo ne pešačka zona.
Pre podne automobili i kombiji, a popodne biciklisti. Iako je na svakom ulazu u BID zonu postavljen znak da je zabranjena vožnja bicikli mnogi od njih vajakaju se da znak nisu videli . Sa lepim danima kada su trgovi oživeli kako se bore sa biciklistima koji voze „slalom“ medju malom decom treba pitati roditelje te iste dece.
Kako sada stvari stoje, za početak možda ne bi bilo loše precizirati reč dostava i dostavna vozila u postojećim odlukama pa tek onda razmatrati moguća i primneljiva rešenja za ovaj deo grada.
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.