Otvoren Sajam voćarstva u prisustvu delgacije slovenačkih gradova

imageDelegacija devet gradonačelnika slovenačkih gradova danas je prisustvovala otvaranju Sajma voćarsta u našem gradu. Gradonačelnik Velenja Bojan Kontič u razgovoru sa novinarima istakao da Valjevo i slovenački gradovi imaju mnogo sličnosti pa čak i u problemima.

U Valjevu je danas otvoren Prvi sajam voćarstva u prostoru Poljoprivredne škole. Sajam je otvorio gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović.  „Pre svega bih se zahvalio delegaciji Slovenije na čelu sa gradonačelnikom Velenja gospodinom Bojanom Kontičem , što su danas došli ovde da našu svečanost uveličaju . Sajam ima stručno naučni karakter , tu su brojna predvanja profesora sa Poljoprivrednog fakulteta , a sam Sajam ima i jedan praktičan izložbeni deo za sve one koji su zainteresovani da to vide“, rekao je gradonačelnik na otvaranju.
Delegaciju iz Slovenije, čine gradonačelnici i čelni ljudi lokalnih samouprava Velenja, Črnomelja, Dobrovnika, Vuzenice, Slovenske Konjice, Slovenj Gradeca, Podčetrteka, Vodica i Rače-Frama. „Juče smo bili u Beogradu i tamo razgovarali i sa predstavnicima Stalne konferencije gradova i opština . Danas smo u Valjevu i kroz razgovore koje smo vodili ustanovili smo da imamo slične probleme kao i gradovi i opštine u Srbiji.Uvek je veliki problem sa finansiranjem projekata u lokalnim samoupravama i centralizacijom koja je prisutna podjednako i u Sloveniji i u Srbiji.Sada smo na Sajmu ali bih pre svega čestitao dan grada svima i poželeo sve najbolje . Velenje i Valjevo su gradovi prijatelji , saradjujemo puno godina , ovde je i Gorenje koje potiče iz velenja , dakle mnogo toga zajedničkog. Drago nam je da smo na sajmu jer je i kod nas poljoprivreda značajna, možda ne baš kao kod Vas , ali je svakako značajno sve ono što je domaće proizvodnje“, rekao je Kontič.  
Velenje je inače grad prijatelj još iz vremena Zbratimljenih gradova, a kako kaže zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić , mnogo iskustava koje imaju Slovenci mogu biti iskorišćena i primenjena i u Valjevu.
„Iskoristili smo njihovu posetu da dodju ovde na Prvi sajam voćarstva u našem gradu , a sama ideja Sajma je da ne bude samo izložbeni sajam već sajam osnovnih stvari koje neko ko želi da se bavi voćarstvom treba da nauči.. Govoriće se na brojne teme , ali i o prošitenjima sirovinskih baza. Pokrenuli smo inicijativu ovde sa degustacijom da gradjani glasaju i izaberemo koje će to voće biti zaštitini znak našeg grada i koji će to kolač biti zaštitini znak Valjeva. Kada to budemo izabrali, saopštićemo javnosti , a svi ugostitelljski objekti moraće da kolač uvrste u svoje menije“, rekao Jeremić.  

image Sajam voćarstva se prvi put održava u Valjevu i namera organizatora je da sajam postane tradicionalan. „ Vreme nas je poslužilo, poseta je zaista velika , proizvodjači su se odazvali i na predavanja , a imamo izložbu mehanizacije , proizvoda i sadnica. Svako ko želi može ovde kupiti i sadnice . Odziv je dobar i imamo 50 izlagača ovde“, kaže direktor preduzeća Agrorazvoje koje je u saradnji sa gradom i organizovalo Sajam, Bojan Bošković.

S.V.  

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.