Obeležavanje Dana grada

imageObeležavanje dana grada Valjeva 20.marta praktično će biti realizovano kroz više programa različitog karaktera. Ovi programi održavaće se sve do 8. aprila dok je Svečana akademija predvidjena za 12h na sam Dan grada 20. marta.

Svečana akademija povodom dana grada Valjeva biće održana u ponedeljak 20.marta u 12h u Centru za kulturu , na za to veče od 20h predvidjen je koncert nazvan Omaž Mikiju Jevremoviću . „ Suština akademije je dodela nagrada ukazivanje počasti stranim ambasadorima i obeleževanje 170 god posvećenog Milovanu Glišiću. Cela manifestacija je shvaćena mnogo ozbiljnije nego ranijih godina i sadrži nekoliko celina jer pored same svečanosti drugi segment obeležavanja je vezan za sport i to je Prvenstvo Srbije pojedinačno u boksu i tradicionalni Juniorski turnir u košarci koji će biti održan vikend posle Dana grada. Priredićemo i Sportski dan gde je predvidjen sport za decu na gradskim ulicama. Treći segment sub dešavanja iz kulture koje će prirediti naše ustanove za kulturu . Imaćemo i manifestaciju Sajam voćarstva i prisustvo nekoliko ministara čime mislim da smo upeli da zavredimo pažnju Republike”, rekao je zamenik gradonačelniika Dragan Jeremić.
Po njegovim rečima sama organizacija neće koštati više i preći 300 000 dinara jer su neki dogadjaji već predvidjeni u budžetu ranije. Jeremić se zahvalio svim muzičarima koji su se odazvali na poziv grada. „ Svi su se odazvali besplatno , dolazi i Boris Bizetić jer je najviše tekstova uradio za Mikija Jevremovića, tu je Željko Joksimović, Neverne bebe brojni valjevski muzičari. Zaista se zahvaljujemo svim tim ljudima jer oni dolaze potpuno besplatno”, rekao je Jeremić.
Brojni gosti tog dana , kakao je najavljeno, posetiće Valjevo, a medju njima ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministar za lokalnu samoupravu Ana Brnabić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ali i predstavnici više slovenačkih gradova.
„ Imamo projekat kulturne demonopolizacije koji želimo da sprovedemo i pokažemo da Beograd ne mora biti centar svega već i da u Valjevu mogu biti održani i sprovedeni značajni projekti iz kulture. O tome ćemo razgovarati sa ministrom Vukosavljevićem posebno. Očekujemo i posetu Zorana Lončara ministar zdravlja . Svesno pominjem ova dva ministra u jednom delu jer je Memorijalni centar Valjevska bolnica nešto što tek treba da se osnuje i zaživi i tu nam treba i podrška ministarstva odbrane s obzirom da ćemo tražiti, zamoliti ministarstvo odbrane da nam poklone njihova dva objekta koja su nekada bila deo valjevske bolnice i to je stari stacionar kod starog SUP-a gde treba da bude formiran taj Memorijalni centar”, rekao je Jeremić.

Direktor Centra za kulturu Miloš Smiljanić na konferenciji za novinare je rekao da je koncert besplatan te i da svi koji žele mogu podići karte na biletarnici Centra. „Interesovanje je ogromno i već sad mogu reći da se mora požuriti za karte . Onaj ko želi da dodje moraće da porani da uzme karte. Zato bih zamolio da svi budu ažurni”, rekao je Smiljanić. Na konstataciju Vamedie da su 643 mesta u Centru nedovoljna sigurno za broj zainteresovanih gradjana Smiljanić odgovara: „ Ja ne mogu da napravim hiljadu mesta u Centru za kulturu kad ih nema, oni koji dodju ranije dobiće karte.Nek porane ujutro dobiće kartu”. Na dalja pitanja novinara Smiljanić je pružio informaciju da će zapravo biti slobodno samo pola sale za gradjane jer su ostala mesta rezervisana za goste .
O ostalim kulturnim dešavanjima predvidjenim za naredne dane govorili su Dejan Bogojević član Veća i direktorka Biblioteke Violeta Milošević . Bogojević je najavio brojne književne večeri i izložbe medju kojima i izložba posvećena Ljubi Popoviću. „Trenutno radimo letopis 2016. godine u kome su sabrana sva kulturna dogadjanja u 2016. godini i to će biti praksa svih narednih godina kako bi ostalo zapisano sve što se dešava u kulturi u Valjevu. Miloševićeva je pak najavila promociju knjige dobitnika NIN-ove nagrade Ivane Dimić, promociju knjige o Stojadinu Mirkoviću i Milanu Tepiću, ali i promociju knjige „Englezi i Balkan”.

Sajam voćarstva već je posebno najavljen i biće održan dva dana pre samog Dana grada, a 16. marta predvidjen je dan za boks u Valjevu. „Posle 27 godina Bokserski savez Srbije organizaciju pojedinačnog prvenstva u boksu poverio je Valjevu. Valjevska publika voli boks to ste mogli da vidite prethodnog vikenda . nod 13h je žreb , a od 17 h kreću eliminacione borbe , narednog dana borbe počinju u 12 h dok je finalno veče u nedelju od 17h”, rekao je Djordje Milanović član uprave KK metalac . Slobodan Lazić se zahvalio gradu što je omogućio ovakav dogadjaj podsećajući da je ove godine 90 godina boksa u Valjevu. „ Mi imamo mladu ekipu , ali nadamo se najboljem ,očekujemo maksimalnu posetu, a mi ćemo sve uraditi sa naše strane da to zaista organizaciono sve bude ispoštovano”, rekao je Lazić.
Da Valjevo ima 17 prvaka u državnim prvenstvima u bgoksu podsetio je Zarija Andrić . „Ovo je klub i grad sa velikom tradicijom , nastupamo sa sedam takmičara i nadamo se da će dva prvaka bar biti iz Metalca. Prošle godine je održano prvenstvo sa pet klubova medju kojima je Lazarevac bio najuspešniji klub u 2016. godini . Ja sam se vratio u Valjevo , uspostavljena je saradnjja sa lazarevcem i oni su se odlučili da učestvuju u brojnim takmičenjima sa nama. Očekuje se preko 100 takmičara u dve kategorije”, rekao je Andrić. Ulaznice su prvog dana besplatne dok su druga dva dana karte u prodaji po ceni od 100 dinara.

image

GRAD VALJEVO
Obeležavanje Dana grada Valjeva 20. marta 2017. godine

16.mart 2017. godine Izložba o Valjevskoj bolnici za vreme Prvog svetskog rata pod nazivom „Valjevo grad bolnica 1914.-1915.“ Beograd; Vojno medicinska akademija (hol ispred amfiteatra) 10.00 časova (organizator Narodni muzej Valjevo)
-Promocija knjige dr Aleksandra Nedoka (Beograd; Vojno medicinska akademija)
-Emitovanje filma „Arijus Van Tinhoven valjevski Holanđanin“ autora Slobodana Rakovića (Beograd; Vojno medicinska akademija)
17. i 18. mart 2017. godine Sajam voćarstva (Poljoprivredna škola Valjevo) izbor najboljeg voćnog kolača, svojevrsnog brenda grada Valjeva; izbor voća kao brenda Grada; svečano otvaranje Sajma voćarstva 12.00 časova
16. do 19. marta 2017. godine Državno prvenstvo u boksu (Hala sportova 17.00 časova)
19. mart 2017. godine Festival sporta-košarka na Gradskom trgu (11.00 časova)
20. mart 2017. godine Svečana akademija i dodela nagrada grada Valjeva (12.00 časova Centar za kulturu)
20. mart 2017. godine „Čajanka u Muzeju“ (organizator Narodni muzej Valjevo) 17.00 časova
20. mart 2017. godine Koncert u čast Mikija Jevremovića Nastupaju: Željko Joksimović, Neverne bebe, Igor Starović, Jovan Maljoković, Irena Blagojević, Jelena Kovačević,Boris Bizetić.. (svečana sala Centra za kulturu 20.00 časova)
21. mart 2017. godine Program „Gradu na dar“ predstavljanje knjige dobitnika NINOVE nagrade Ivane Dimić (organizator Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“) svečana sala Valjevske gimnazije 20.00 časova
24. mart 2017. godine Izložba dečjih likovnih radova i program učenika Muzičke škole „Živorad Grbić“ (Internacionali umetnički studio „Radovan Trnavac Mića“ 19.00 časova)
24. mart do 26. marta 2017. Međunarodni juniorski košarkaški turnir (Hala sportova 16.00 časova)
27. mart 2017. godine Pozorišna poklon predstava grada Valjeva „Glumci-pesnici“; monodrama; Glumac: Nebojša Ilić (Centar za kulturu 20.00 časova)
28. mart 2017. godine Promocija knjige o Stojadinu Mirkoviću i Milanu Tepiću „Heroji otadžbine“ (organizator: Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“) sala Skupštine grada Valjeva; 20.00 časova
28. mart 2017. godine Izložba slika Marije Vukosavljević i Milana Jakovljevića Nasera (galerija Narodnog muzeja Valjevo 19.00 časova)
30. mart 2017. godine Promocija knjige „Englezi i Balkan 1837.-1914. i Velika Britanija i Kosovski vilajet 1877.-1912.“ autora dr Aleksandra Rastovića ( Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“ 20.00 časova)
8. april 2017. godine Izložba-omaž Ljubi Popoviću i promocija monografije Ljube Popovića (Moderna galerija 12.00 časova)
U okviru obeležavanja Dana grada Valjeva biće upriličena i izložba „Dragog kamenja“ (datum će biti naknadno određen)
„Otvorena vrata kulture“
Ustanove kulture: Međuopštinski istorijski arhiv Valjevo, Narodni muzej Valjevo, Moderna galerija Valjevo i Internacionalni umetnički studio „Radovan Trnavac Mića“) tokom programa obeležavanja Dana grada Valjeva (od 15. marta do 31. marta 2017. godine) organizovaće dežurstva za posetioce u terminu od 17.00 do 20.00 časova)
20. marta 2017. godine-besplatan ulaz u Narodni muzej Valjevo

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.