Nove i propuštene šanse Valjeva

image„Pruga Valjevo-Loznica bila bi gotova 2001. godine da nova vlast od nje nije odustala“, kaže za Vamediu narodni poslanik Mihailo Jokić. Valjevo je neke šanse propustilo, ali ih više ne sme propuštati smatra Jokić.

Narodni poslanik Mihailo Jokić kaže da je najava izgradnje pruge sve izvesnija  i da nikada za takva projekat nije kasno iako su neke dobre šanse za njenu izgradnju propuštene.
„Ja znam da je finansijska konstrukcija za tu prugu bila zatvorena, Milomir Minić je to vodio i verujte to bi bilo završeno već 2001. godine da se od nje nije odustalo.Desilo se to što se desilo , ta revolucija da ovi koji su te 2000-te došli na vlast , oni su sve što je bilo projektovano, započeto, zamišljeno od prethodne vlasti, oni su to zaustavili, precrtali i tako su precrtali i prugu. I sad kada je ponovo ukazana prilika da se nešto uradi neki kažu pa to neki stari socijalisti vraćaju temu pruge, to se gradi 20 godina i slično. To nije tačno jer je vlast u to vreme fizički bila onemogućena da završi jedan projekat od važnosti za ceo region“, kaže Jokić podsećajući na dobru priliku koju je Valjevo imalo upravo vezano za prugu.
Po njegovim rečima nije najava izgradnje pruge nikakva demagoška priča niti oživljavanje starih već realna situacija u kojoj BiH iskazuje interesovanje , a istovremeno  dolazi i do velikog ulaganja Turske koja to hoće da finansira.
„Posle dolaska premijera BiH i njegovog sastanka sa premijerom Vučićem pokrenuto je pitanje pruge Beograd –Sarajevo. I u tom konceptu ,ostala je alternativa da ta pruga ide preko Šapca. Da,ostala je dilema kada pruga dodje do Drine da li da ide preko Šapca ili da ide preko Loznice i Valjeva. Naravno da smo mi zajedničkim snagama intervenisali i razgovarali  i sa direktorom Železnica jer blizu 50% te pruge je uradjeno . Znači oni koji od toga žele da naprave štos neće uspeti jer stvari koje govore nisu tačne. Sada se ukazuje šansa zbog BiH , zbog Turske, zbog novih odnosa koji se grade. To je visoko ekonomski isplativa pruga i mi se borimo za nju u Beogradu“, objašnjava Jokić dodajući da je nerazmljiva zla namera onih koji to žele da osujete jer ne shvataju da time žele da osujete gradjane Valjeva i samom gradu uskrate brojne mogućnosti.
Jokić  kaže da put M4 i upravo deonica od Popučaka do Nepričave povećavaju značaj autoputa koji BiH želi da gradi sa Srbijom. „ Bila je projektovana ta deonica od Valjeva do Ćelija i to je uradio CIP i to je vrhunski uradjeno, ali nema mnogo para i došli smo do toga da je deonica kraća i da to može da se uradi sa manje novca. Zato smo dali predlog minisdtarstvu da CIP uradi nov projekat , ali daleko skromniji. To je bilo predvidjeno ranije spanjanje sa Ibarskom, ali sada imamo nove uslove. Ne treba ni govoriti koliko je to značajna deonica puta za grad“, navodi Jokić.
Valjevo bi se realizacijom ova dva krunska projekta našlo u centru brojnih zbivanja i svakako lider regiona . Retku priliku da neka šansa bude iznova omogućena na ovaj način kaže Jokić , ne dobija se često. On se ipak slaže da postoje neki projekti koji su odavno propušteni i gde se ne može mnogo stanje promeniti. „  Možda nije bilo lepo da sad ja govorim jer sam bio deo te vlasti , ali da smo kupili Uzor čija je cena bila 40 miliona i da imamo te hale sad bi dobili investitore jer sad još jedna Turska kompanija iz oblasti tekstila dolazi u Srbiju. To je velika propuštena šansa, bili bismo jači od mnogih , ali to je propušteno. Sad ponovo Turska dolazi i mi bi mogli to da izlobiramo , ali gde ? Nemamo halu , a mi smo tad u budžetu imali 500 miliona“, kaže Jokić.
Razgovrajući o prupuštenim šansama za grad Jokić podseća da je i ranije govorio da je grad trebao da učestvuje u kupovini fabrike Gradac pa i da je to odbačeno, a napominje da je po pitanu Srbijanke mnogo ranije trebalo reagovati. „ Mi sada tu ništa ne možemo jer se radi i o medjunarodnimodnosima Srbije i Bugarske , vi znate da se sada rešava pitanje čiji će se zakoni u slučaju Srbijanke primenjivati , da li naši ili njihovi i to sada sve ima jedan drugačiji karakter u koji mi ne smemo da se mešamo , nisu to naše nadležnosti. Ja sam zaista pokušao da i tu nešto uradimo , ali kada je to preraslo u medjunarodno pitanje, ceo slučaj je na drugim organima, pravosudnim izmedju ostalog“, navodi Jokić.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.