Mere podrške poljoprivrednom razvoju

imagePred gradskim odbornicima naći će se program podrške za sprovodjenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja. Ove godine kroz različite podsticajne mere u poljoprivredu biće uloženo budžetskom odlukom 16 miliona dinara.

Prijavljivanje za jednu od podsticajnih mera počinje danas.Ukupan iznos sredstava iz budžeta planiranih za realizaciju programa podrške za sprovodjenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za ovu godinu je 16 miliona dinara. Program je po zaduženju Grada uradilo preduzeće Agrorazvoj koje će mere i sprovoditi.
„Ovim programom predvideli smo mere kreditne podrške, mere podrške ruralnom razvoju , direktna plaćanja-regrese i mere za posebne podsticaje, investicije. Trudili smo se da program obuhvati sve potrebne mere, naravno u skladu sa mogućnostima , odnosno finansijskim sredstvima.Zastupljeno je i voćarstvo i stočarstvo i ratarstvo“, kaže ditrektor Agrorazvoja Bojan Bošković.
Na teritoriji Grada Valjeva posluje 8 815 poljoprivrednih gazdinstava. Svi oni imaće pravo na korišćenje neke od njima potrebnih podsticajnih mera pa je pomenutih 16 miliona rasporedjeno na sledeći način:
-planirana sredstva za direktna plaćanja 2 miliona dinara
-planirana sredstva za kreditnu podršku 1 milion
-planirana sredstva za podsticaje merama ruralnog razvoja, investicije- 10 miliona dinara
-planirana sredstva za posebne podsticaje 3 miliona dinara.
Primera radi predvidjene mere odnose se na različite sektore, mleko , meso, voće , ratarske kulture pa se recimo za podizanjje novih ili obnavljanje postojećih proizvodnih matičnih zasada voćaka, hmelja, vinove loze, kao i za postavljanje protivgradnih mreža, objekata, nabavku opreme i sredstva za testiranjen, sertifikaciju, konzervaciju i multiplikaciju sadnog materijala predvidja maksimalan iznos od vrednosti investicije u visini od 50% u maksimalnom apsolutnom iznosu do 150 000 dinara. Za pčelare je takodje predvidjena subvenicja od 50% za nabavku opreme u iznosu do 80 000 dinara.

„Zaista smo se trudili da ne izostavimo nijednu oblast i pokušamo da u svakom segmentu radimo i izadjemo u susret poljoprivrednim proizvodjačima. S druge strane mi smo nastavili rad u vezi stočnog fonda koji je ranije vodila Direkcija za poljoprivredu , sva grla su popisana, trenutno imamo 81 milion duga prema nama , a danas će biti objavljen i poziv za mlada gazdinstva da se mogu prijaviti za dobijanje 15 jagnjadi kako bi započeli podizanje svog gazdinstva. Predvidjeno je da je njihova obaveza potom da tri godine vraćaju po pet jagnjadi godišnje, što verujemo da je razumna mera“, objašnjava Bošković.

Na ranijim sednicama Skupštine mogle su se čuti zamerke po pitanju visine opredeljenog novca za poljoprivredu , ali isto tako i za činjenicu da je ranijih godina opredeljivano značajno manje , odnosno polovina ovogodišnjeg iznosa . Nisu bile retke godine kada i od 8 miliona koliko je predvidjao budžet, realno je realizovano do 4 miliona dinara.
Gradske vlasti za narednu godinu najavljuju i do trideset miliona dinara.

S. V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.