Da li se već upalila crvena lampica u Bolnici?

imagePo dostupnim podacima na sajtu Opšte bolnice ova ustanova ima 1292 zaposlena od čega 214 lekara. Poslednjih godina nema novog zapošljavanja, a lekari odlaze. Pravo je pitanje ukoliko se stanje ne popravi, ko će ostati?

 

Odluka Vlade Srbije o zabrani zapošljavanja još uvek je na snazi. Poslednja informacija, bar zvanična , o zapošljavanju u Opštoj bolnici odnosila se na neslavan konkurs prijema sestara koji je otkrio političko zapošljavanje pa  kvote partija u ovoj ustanovi. Sporadična zapošljavanja ipak se vezuju za ugovore I ne mogu se smatrati ozbiljnim kadrovskim rešenjima problema koji Bolnica već oseća, a to je pre svega odlazak reomiranih I potvrdjenih lekara.
Neslavni podaci pokazuju da Bolnici trenutno nedostaje 12 lekara, a još crnje procene svedoče da će za pet godina zbog odlaska u penziju oko 30 specijalista biti realan manjak.
Ministarstvo zdravlja propisuje broj zaposlenih u svakoj bolnici Srbije pa je tako I sa valjevskom bolnicom. Zakonsko pravilo kaže da nema zapošljavanja preko dozvoljenog broja. Bolnica trenutno ima popunjenu kvotu zaposlenih pa je pomalo I nerazumljivo šta se dogodilo sa radnim mestima lekara koji su Bolnicu napustili. Da li to znači da je ministarsvo procenilo da Opštoj bolnici u Valjevu koja pokriva područje od oko 200 000 stanovnika ti kadrovi nisu potrebni.
Lekari iz Bolnice u najvećoj meri odlaze zbog boljih uslova I bolje zarade u inostranstvo, a upravo zbog nemogućnosti zaposlenja svi mlad lekari koji završe medicnu rešenje traže u evropskim bolnicama pa u ovom trenutku niko pouzdano ne zna koliko je mladih lekara otišlo iz Valjeva . Oni su se u sistemu zdravstva našli samo jednom z trenutku obavljanja obaveznog staža, a potom su stali u red ispred neke ambasade.
Ako najbolji odlaze, ako odlaze mladi koji bi mogli doći na mesta već priznatih lekara, kakva nas to budućnost očekuje u valjevskom zdravstvu?
Poslednjih godina bolnica ima I ozbiljnih finansijskih problema , aparati su dugo u kvaru nema nekih novih dijagnostičkih aparata, a neretko se od samih lekara može čuti da uslovi nisu sjajni.
Ako I pribavimo aparate , da li je ponovo najvažnije pitanje ko će na njima raditi?
Valjevska bolnica prva je u Srbiji po pitanju laparoskopskh operacija, a ipak tri meseca u bolnici nije bilo laparoskopskih operacija zbog neotklonjenih kvarova na aparatima. U decembru nije bilo redovnog operativnog programa. To praktično znači da je ova država imala potpuno pogrešnu računicu. Svi ti lekari čekali su popravke , država je isplatila platu, gradjani nisu dobili uslugu. Nešto nije u redu?  
Možda je sada malo razumljivije zašto su liste čekanja na pregled specjaliste, dijagnostiku, operaciju, tako duge. Ako se broj lekara nastavi smanjivati, za šta postoje najave, da li će onda liste biti još duže, a svi pacijenti na njima pomalo Godo? 
Na sajtu Opšte bolnice navode se sledeći podaci o broju zaposlenih:
Bolnica Valjevo ima 1292-oje zaposlenih, od čega je 214 lekara, 18 stručnih saradnika, tri farmaceuta i 752 medicinskih sestara i tehničara. U ovom trenutku ima četiri doktora nauka, 9 magistara, 11 primarijusa i 27 subspecijalista. Bolnica raspolaže sa 652 postelje i 35 neonatoloških smeštaja. Prosečna dužina hospitalizacije je 7,5 dana. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.