Bahatost i nebriga uništavaju reku Gradac

imageNa reci Gradac sa prvim prolećnim danima osvanuli novi kafići , gradjevinski radovi kao u pravoj gradjevinskoj zoni. Za postavljanje bilo kakvog objekta ili sečenje šume, pregradjivanje reke, neophodno je pribaviti niz dozvola. Ipak te dozvole čekaju neke druge urbaniste u Valjevu jer postojeći urbanisti zahteve za legalizaciju I po 20 godina drže u fiokama.

Poslednjih dana u zaštićenom prirodnom dobru reke Gradac radove na nivelaciji placa izvodi Valjevac koji je prošle godine na istom prostoru uz samu reku posekao više stabala. Kako se trada moglo čuti da bi bilo koje drvo bilo posečeno neophodno je da se najpre obavesti Ekološko društvo koje potom zahtev prosledjuje republičkom Zavodu za zaštitu prirode bez obzira da li se radi o privatnoj parceli. Na istom prostoru trenutno je poslednjih dana vidljivo nasipanje i po rečima nekih priprema za betoniranje i asfaltiranje. Tek takvi radovi kažu nadležni nisu dozvoljeni. Kako se prošle godine moglo čuti, radi se o licu I.J. bar kada su katastarske knjige u pitanju.

image U gradskim inspekcijama kažu da oni nisu nadležni za postupanje u slučaju da lice radove izvodi na svom placu. Ova izjava je utoliko interesantnija ako se zna da je prethodnih godina iz priobalja reke Gradac uklonjeno par objekata . Svaki vlasnik postavio je objekat na svom , a ne na tudjem placu .
Ceo slučaj posebno postaje zanimljiv ako se uzme u obzir činjenica da su vlasnici parcele koji su na istoj još devedesetih godina počeli gradnju objekta podneli zahtev za legalizaciju valjevskim urbanistima. U zoni zaštićenog prirodnog dobra reke Gradac nije dozvoljena nikakva gradnja pa samim tim zahtev za legalizaciju je morao biti odbačen još pre dvadeset godina , ali praksa nije takva. Taj i niz drugih zahteva koji se odnose na legalizaciju objekata u zoni reke Gradac sanjaju decenijski san u fiokama.
U gradskoj inspekciji kažu da nisu nadležni jer dok god vlasnici ne dobiju odgovor od urbanista smatra se da je procedura u toku .
Kako gradsku upravu nije pogodila poplava, nije urušio zemljotres niti spalio požar, pitanje je gde su predmeti? Ako su tu , zašto se ne rešavaju?

Koliko je nerad jednih , a bahatost drugih uzeo maha svedoči podatak da sada u priobalju reke Gradac imamo duplo više ugostiteljskih objekata nego ranije . Neki od tih objekata ozbiljno su naneli štetu forlandu reke jer su podovi za bašte bili izbetonirani pa je u trenutku vodene bujice izazvane velikim padavinama , voda pokrenula beton i potom ga nosila nizvodno razarajući obalu i postojeće mostove (slučaj poplava).

image

Sada kada imamo loše iskustvo imamo još i više takvih objekata nego ranije. Isti najčešće nemaju ni mokri čvor , neki ni tekuću vodu ,a posve je jasno da dozvolu za postavljanje objekta u samo korito reke nisu mogli dobiti od Srbija voda. Nejasno je i kako je turistička inspekcija dala dozvole ovim licima za rad.
Sada kada grad donosi odluke o kategorizaciji objekata možda nije loše da se pozabavi i situacijom na reci Gradac koja preti da se otme kontroli .

image Ponos grada Valjeva , reka Gradac, trenutno je prepuštena na milost i nemilost vlasnicima parcela . Ukoliko grad nije u stanju da se izbori sa ovim problem možda je vreme da se kontaktiraju nadležna ministarstva pre nego što budemo Srbiji poslužili za primer kako ne treba nešto raditi.

S.V.

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.