Jelke pod video nadzorom

imageDa su se vrednosti u Valjevu prilično ispomerale svedoči činjenica da je grad kako bi sačuvao tri ukrasne jelke u centru grada sve tri morao da stavi pod video nadzor.

U Valjevu smo vremenom naučili izgleda da nam ništa nije lako sačuvati. Na udaru huligana lako se nadje sve što se i teško može zamisliti da bi nekom moglo zasmetati. Do sada je zabeleženo da su uništavane zastavice na stubovima u BID zoni , u istoj zoni preturane su i uništavane žardinjere, lomljene klupe. Slična je situacja i sa valjevskim parkovima gde takodje u najvećoj meri sada imamo video nadzor, izlomljene klupe , izlomljene kante za smeće. U nekoliko navrata do sada nekome je posebno smetala LED rasveta na mostovima pa su stotine hiljada dinara do sada date za popravku, a neki delovi te rasvete ni trenutno ne rade.
U Valjevu je zabeleženo da su uništavana igrališta za decu , lomljene drvene pečurke, a često je ponekom zasmetalo i tek posadjeno stablo. Samo table obaveštenja o značajnim objektima Valjevske bolnice iz Prvog svetskog rata menjane su i po nekoliko puta . U Valisu kažu da ni sami ne znaju koliko su polomljenih sedišta do sada zamenili na igralištu Studenta.  
I tako polako , došli smo do toga da moramo da zaštitimo i novogodišnje ukrase jer nekom može „pasti na pamet“ da se sa jelkom obračuna ili pozajmi nakit sa jelke.
Za one koji misle da se isti nakit  na jelkama u kineskim prodavnicama može kupiti za malo para, te da takav nakit sigurno neće biti skinut, možda nije loša ni informacija da svakog proleća jedan deo posadjenih sadnica cveća biva iskopan i odnet iako je njihova cena u tom trenutku 30 din. po sadnici.
Dakle , u Valjevu je moguće i ono što je nekom nemoguće. Kao grad otišli smo i korak dalje pa smo naučili da oni koji lome najčešće nisu deca , već da se radi prilično često o punoletnim licima starijim od 20 godina. Primera radi , jedno od lica koje je policija identifikovala jer je uništavao društvenu imovinu bilo je staro čak 28 godina.
Imena onih koji uništavaju najčešće ostaju skrivena od javnosti i na kraju sve se završi sa odštetnim zahtevom oštećenog.
Grad Valjevo konačno je dobio novogodišnju rasvetu i ukrase , na nju se čekalo više od 20 godina , a sad sliku jelke kvari tabla obaveštenja o videonadzoru koja jasno je tu mora biti, kako bismo sačuvali ono što imamo.

S.V.  

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.