Ismevanje zakona

      Нема коментара на Ismevanje zakona

imageDa bi bio izabran dr Zaven Der Hazarjan na mesto direktora Doma zdravlja morao da bude zamenjen Upravni odbor. Prethodni UO nije mogao da donese takvu odluku

Stav pojedinih pravnika u Upravi grada je da UO mora odlučivati po nalogu osnivača , u ovom slučaju Grada Valjeva. Ipak slučaj UO Doma zdravlja bio je takav da su samo četiri člana mogla da odlučuju jer je petom članu Gorici Božić verifikovan mandat odbornika u medjuvremenu. Ovaj UO nije mogao da donese odluku o direktoru jer su mišljenja bila podeljena pa je Skupštini dostavljen dopis da UO nije izabrao direktora.
Pravnička mišljenja su podeljena oko toga da li je za odlučivanje novog UO bilo potrebno da se sprovede novi konkurs jer je ciklus odlučivanja po postojećem, dopisom UO Skupštini završen ili je novi UO mogao slobodno da odlučuje o istom kandidatu kog suflira osnivač.
Iako je teško zamisliti da je zakonodavac upravo hteo besomučno postavljanje i zamene u Upravnim odborima da bi se sprovela nečija odluka koja apriori i ne mora biti najbolja , ali iz svega proizilazi da se upravo to postiglo. To praktično znači da i kada se neki UO ne bi složio sa stavom osnivača odmah bi trebao da bude zamenjen. i tako sve dok se ne postavi onaj kog osnivač hoće. Ako je tako čemu onda konkurs?
Ironija svega je da Skupština grada odlučuje po predlogu UO , a ne UO prema predlogu Skupštine . UO bi po zakonu trebao da odlučuje po konkursu i prijavama kandidata , a u interesu grada i same ustanove. Na ovaj način kažu pojedini pravnici, štiti se regularnost konkursa i samog izbora.
Kod nas su konkursi ismejana priča jer je postalo jasno da se ne biraju oni najbolji već oni najpodobniji. Pa tu gde je ušetala politika i zakon ima problem oko sprovodivosti.
Tako smo polako , ali sigurno došli do toga da nam se najbolji i nejavljaju na konkurse jer to nema ni svrhu ni smisao. Dešavalo se pokazuje praksa da su u Srbiji nameštani svi kandidati kako bi se zamaskirala politička odluka. Što bi nas onda čudila sporvodivost takve nakaradne politike i u Valjevu.     
Na konkurs su se pored Der Hazarjana koji je do trenutka novog imenovanja bio u statusu vršioca dužnosti javili i dr Vera Terzić i dr Miroslav Jovanović. Der Hazarjan je na tom mestu ranije  zamenio dr Milivoja Simovića.

S.V.   

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.