Dom za skitnice i narkomane?

imageDom za stare u Valjevu praktično neizggradjen  stari sa Valjevcima  jer ni posle sedam godina od početka njegove gradnje pomaka nema. Nova , a već polupana stolarija svedoči o novim nepredvidjenim stanarima, narkomanima i skitnicama.

Kada je 2009. godine počela gradnja Doma za stare sporna je bila samo lokacija. Brojni Valjevci smatrali su tada da pogled na Novo groblje koji se pruža sa prozora nije najbolji izbor , ali su radovi i zgrada koja je počela da niče uglavnom formirali stav da je „bolje išta nego ništa“. Sedam godina kasnije ovaj objekat  i daje je u fazi izgradnje bez pravog odgovora na pitanje zašto nije završen?    „Tek posle formiranja nove Vlade treba da bude poznato kada će biti nastavljena gradnja Doma za stare. To čekamo, da bi znali s kim da razgovaramo. Ipak, mislim da ćemo imati punu podršku države i nadležnog ministarstva jer je ovo, pre svega, njihova investicija. Planiramo da odmah nakon formiranja Vlade dogovorimo sastanak sa najodgovornijim ljudima i premijerom Aleksandrom Vučićem kako bi rešili ovaj problem” kaže zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić, ali obećanja je do sada bar od strane ministarstava , ministara, sekretara bilo dovoljno. Ministar Aleksandar Vulin nije obećavao samo završetak već i istragu o tome zašto objekat nije završen. Ni jedno ni drugo se nije realizovalo. A obećavalo se od 25 preko 30 do 100 miliona koliko je bilo poslednje obećanje sekretara Nenada Ivaniševića. Po Jeremićevim rečima, ovaj valjevski “Skadar na Bojani” tek treba da dobije projekat za izgradnju lifta i partnernog uređenja. Samo za te radove, kako kaže, potrebno je 2,5 do tri miliona dinara.

image   Iz donacije Vlade Japana za temelje i izgradnju zgrade utrošeno 221.186.000 dinara sa PDV-om za šta je svojevremno potpisan ugovor sa preduzećem „Ratko Mitrović“ iz Beograda što je u trenutku potpisivanja bilo oko 2,5 miliona evra koliko je iznosila donacija. Sve nakon toga bila su nedovoljna i minimalna ulaganja. Gerontološki centar koji se prostire na 176.800 kvadrata, zvrji prazan i više niko osim gradjana koji žive u blizini ne govori o njemu , a gradjani u susedstvu tvrde da se sve češće u ovom objektu vidjaju narkomani i skitnice.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.