Valjevsko manifestaciono leto

imageOvog vikenda u okolini Valjeva održane tri manifestacije. Na Medvedniku Dani gljiva i lekovitog bilja, na Divčibarama Di-fest, u selu Brezovice Dan maline. Ove godine grad podržava čak 18 manifestacija.Ovog vikenda najposećenija manifestacija u Brezovicama, koju grad finansijski ne podržava.

Kad stignu letnji dani u Valjevu i okolini počnu brojna dešavanja, a ovog vikenda, ni manje ni više nego tri manifestacije koje imaju za cilj promociju valjevskog kraja.
Na Divčibarama ovog vikenda promocija turističkih potencijala Divčibara i Grada Valjeva u organizaciji Studija M. Sama manifestacija verovatno je trebala da podseti na ona stara vremena kada se na Divčibarama obeležavao popularni Beli narcis Iako je na Divčibarama bilo posetilaca niko ne može tvrditi da je ova manifestacija nekada čuvenu divčibarsku priču sa velikim zvezdama muzike i misicama u potpunosti zamenila. Ipak ne treba zaboraviti da Beli narcis pik svoje popularnosti beleži osamdesetih godina , a da je sve nakon toga bio uglavnom uzaludan pokušaj oživljavanja iste manifestacije . Potpuna propast divčibarskih manfiestacija dogodila se sa početkom propadanja i samih Divčibara. Ovoga puta za goste je bio pripremljen i sličan program , a nastupala je Ivana Jordan .Medju posetiocima često se čuo osvrt na taj čuveni Beli narcis i priča kako je to nekada bilo. Najposećenija ovoga puta bila je tribina o zdravoj ishrani, a generalno svi se slažu da ovoj priči treba dati šansu s obzirom da se prvi put održava. Manifestaciju DI Fest podržao je Grad Valjevo sa 200 000 dinara.

image

Na Medvedniku je održana manifestacija Dani gljiva i lekovitog bilja u organizaciji Ekološkog društva Medvednik. Interesantno je da Valjevo ima još jednu manifestaciju posvećenu gljivama i ova je očito trebala da bude pandan istoj ili bar dešavanja vrati na Medvednik gde se ova manifestacija ranije realizovala , a tu drugu manifestaciju vezanu za gljive pod nazivom samo Dani gljiva mogli smo prošle godine da posetimo na Divčibarama gde je zabeležena značajna poseta. Oni koji vole planinu ipak priznaju da je putna infrastruktura najveći problem dolaska na Mevednik. Put do Medvednika ovoga puta pronašli su gosti iz inostranstva, ali ne baš i brojni Valjevci. Grad je ove godine podržao sa 100 000 dinara manifestaciju pod nazivom „Uživajmo u prirodi valjevskog kraja“ ED Medvednik pa je za pretpostaviti da je priča o gljivama i bilju deo pomenutog konkursa.

image

Treća manifestacija ovog vikenda bila je posvećena malinama u selu Brezovice, ali bez podrške grada. Grad je podržao Dane maline održane u Brankovini prošlog vikenda sa 30 000 dinara vberovatno želeći da ispoštuje tradiciju , ali sam dogadjaj u Brankovini protekao je bez značajnog odjeka u javnosti jer se već zna da u Brankovini odavno nema malina ni velikih proizvodjača pa se ova priča vezana za malinu i Brankovinu može smatrati lokalnom pričom vezanom upravo samo za to mesto i tamošnje meštane. Ništa manje lokalna nije ni priča koja sada održana u Brezovicama gde bar ima malinara i malina. Muzika, šatra , iće i piće uz maline više je druženje samih malinara u Brezovicama uz posetu prijatelja malinara i onih koji vode poreklo iz tog kraja a žive u Valjevu. Ipak svečanost u čast maline većih razmera kao što je to nekada bilo u Brankovini ove godine je izostala .

Grad Valjevo ove godine podržao je održavanje 18 manifestacija koje promovišu privredne i turističke kapacitete Valjeva. Do sada je veliki broj tih manifestacija i održan , ali još nas čekaju kupine , Petrovdanski dani, Ilindanski vašar i mnoge druge. Neke od njih imaju i dugu tradiciju održavanja , a neke su tek na početku.Ipak nijedna od njih nema tako veliki „zamah“ koji bi zaista mogao značiti promociju valjevskog kraja ili nekih vrednosti koje su samo nama svojstvene. Ni u jednoj od ovih 18 manifestacija grad nije posebno imao zapaženo mesto , a možda je to tako s obzirom na visinu iznosa kojim finansira odredjena dešavanja. Finansiranje od 100 do 200 000 dinara za jednu ozbiljnu manifestaciju može se smatrati neozbiljnim, ako se zna da samo ozvučenje i rasveta ukoliko postoji bina , košta 100 000 dinara. Sve ostalo pada na teret samog organizatora i naravno sponzora bez kojih nijedna od manifestacija ne bi mogla biti održana. Istraživanje na temu -Koliko su sami Valjevci zainteresovani da prate ovakve dogadjaje, još niko nije uradio . A trebalo bi . Tada bi grad imao bar neka predznanja o manifestacijama koje finansira. A nmoguće je da su sve ove manifestacije zapravo nastale kao produkt dugogodišnjeg nerada TO Valjevo koja prvenstveno ima za cilj promociju i Valjeva i okoline. Zato ne treba zameriti gradjanima koji su inicijativu preuzeli u svoje ruke pa možda neka od njih i „prodje“.
Koliko para-toliko muzike, odavno je poznato i sigurno sve je jasno , a možda nije loše da razmislimo i na temu koja još nije najjasnija da li uz kvantitet dobijamo i kvalitet?

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.