Učesnici „Mobe“ boravili u Valjevu

imageUčesnici „Mobe“, koja se 16. put organizuje u manastiru Svetog Nikolaja u Soko gradu kod Ljubovije, boravili su u Valjevu. Njih su u sali Skupštine grada Valjeva ugostili zamenik gradonačelnika mr Dragan Jeremić i pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić.

Srpska omladina, njih 120 sa prostora bivše Jugoslavije – Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Makedonije, Crne Gore, kao i mladi iz Austrije, Nemačke i Rusije, od 19. jula borave u Soko gradu, u okviru „Mobe“, koja za cilj ima da se mladi koji žive van Srbije druže, upoznaju običaje ovog kraja, unaprede znanja o veri i o srpskom jeziku.
Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je pozdravio učesnike „Mobe“ i pokretače ove akcije, na čelu sa vladikom Lavrentijem, istakavši da je veoma važno da se deca iz inostranstva vrate korenima.
„Ova akcija treba da bude primer za Srbiju. Sve što ovde naučite će vam trebati u životu i nadam se da ćete nastaviti da dolazite u Soko grad i u Valjevo. Nalazite se u jednom od najlepših gradova u Srbiji i ovde imate dosta toga da vidite. Ni nas nisu zaobišle nedaće i krize, ali se nadam da ćemo krenuti malo bržim koracima napred i da ćemo stići gradove u kojima vi živite“, rekao je Dragan Jeremić, koji je učesnike „Mobe“ upoznao sa najznačajnijim informacijama o Valjevu, istoriji, znamenitostima i lokacijama koje treba posetiti.

image On je izrazio zadovoljstvo što su učesnici „Mobe“ već obišli manastir Lelić, koji iz godine u godinu unapređuju iguman Avakum i vladika Georgije. Jeremić je naglasio da se u valjevskom kraju nalaze znameniti manastiri Ćelije, Pustinja i Jovanja, kao i da je ovaj kraj jedan od centara srpske duhovnosti, jer su u njemu živeli, a danas počivaju sveti oci Ava Justin i vladika Nikolaj Velimirović.
„Moba“ traje 18 dana i ove godine će učesnici akcije uređivari manastir, sređivati i farbati ograde, kositi. Svaki drug dan se organizuju predavanja. Sutra uveče će predavanje održati prof. dr Slobodan Vacić iz Srpskog lekarskog društva. U subotu će biti odigrana predstava Narodnog pozorišta iz Šapca, a u nedelju će nastupati kulturno-umetnička društva.
Sveštenik Zoran Ristivojević iz manastira Soko grad, kaže da su se mladi koji dolaze iz raznih krajeva, već od prvog dana združili i zbližili i da zajednički i u dobrom raspoloženju obavljaju sve poslove vezane za održavanje manastirskog kompleksa, spremanje hrane i kako kaže „rade sve ono što jedan pravi srpski domaćin treba da zna“.

Odsek za informisanje i protokol
Grad Valjevo

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.