Otkriveno rimsko kupatilo

imagePored arheološkog nalazišta vile rimskog bogataša iz 3. veka otkriveno je sačuvano javno termalno kupatilo. Arheološko nalazište u Aninama nedaleko od Ibarske magistrale je po značaju odmah iza Gamzigrada.

U mestu Anine nedaleko od Ibarske magistrale svojevremeno su otkriveni ostavi vile rimskog bogataša koja se prostire na 4 000 kvadrata , a najnovije nalazište otkrilo je termalno kuatilo , ali i ostatke vodovoda.
– Iako još nismo sigurni da li je termalno kupatilo bilo u državnom ili u vlasništvu tog rimskog bogataša, kao i cela latifundija koja je hranom snabdevala legije na granici carstva, izvesno je da je kompleks bio javan, odnosno da ga nije koristio samo vlasnik. Uz termu, prnašli smo i tragove prvog uređenog vodovodnog sistema na ovoj teritoriji, kaže Radivoje Arsić, arheolog valjevskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
Pred arheolozima se pojavila i bogata zbirka veoma značajnog, prilično očuvanog, novca, te bronzane posude iz vremena imperatora Konstantina, kao i cara Valensa. Na osnovu svega toga, arheolozi pretpostavljaju da je vila, javno kupatilo i ogromno, 30 hektara veliko poljoprivredno gazdinstvo koje je hranilo legionare, “živelo” do druge polovine 4. veka, kada je pregaženo i spaljeno u invaziji Gota.
Da bi se novi lokalitet konzervirao i bio predstavljen javnosti neophodna su sredstva , a za sada je ministarstvo trgovine i turizma pokazalo interesovanje za ova arheološka nalazišta.
Javna kupatila ove vrste se smatraju originalnim rismkim gradjevinama i najčešće su bila u sastavu vila velikih bogataša, a iastorijski spisi pokazuju da su javna kupatila često bila i centralna mesta okupljanja i praktično centar javnog života.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.