Ilindanski vašar

      Нема коментара на Ilindanski vašar

imageCrkvena opština Novo Valjevo na Ilindan 2.avgusta organizuje tradicionalni Ilindanski vašar. Organizatori najavljuju i prepodnevni i večernji program.

Najavljujući već tradicionalni vašar protojerej Miroslav Petaković starešina hrama u Crkvenoj opštini Novo Valjevo je podsetio na značaj narodnog okupljanja. „Narod se oduvek okupljao na ovakvim svečanostima.To je odavnina bio način da se ljudi susretnu , druže, razgovaraju. Zahvaljujući zadužbinarima Hrama porodici Vujić ovaj deo Valjeva je zaživeo i duhovno. Sam Trg Vladike Nikolaja nije sproveden do kraja zbog nerešenih imovinskih odnosa tako da prostor nije veliki , ali će i ovoga puta biti dovoljan za sve ljude koji žele da dodju. Crkva se uvek širi pa ćemo možda u narednim godinama imati i veći prostor. I ovoga puta Grad je pokrovitelj ovog našeg skupa i saborovanja. Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli da se po treći put sastanemo“, rekao je starešina hrama.
U sklopu Ilindanskog vašara u toku dana biće organizovana i akcija dobrovoljnog davanja krvi u vremenskom intervalu od 10 do 15 h. „ Pratićemo ovaj sabor i kao jedan od pratećih programa biće i akcija dobrovoljnog davanja krvi. Ovo je još jedna nova dimenzija samog vašara da pored sabornosti i duhovnosti imamo i humanost“, rekao je najavljujući akciju načelnik službe za transfuziju dr Milutin Mihailović. Poziv za akciju dobrovoljnog davalaštva krvi uputio je i sekretar Crvenog krsta Miroslav Djukić.“ Akcija će biti organizovana u samom parohijskom domu i ovo je lepa prilika da nastavimo naše aktivnosti koje su ove godine intenzivnije nego svih ovih godina i prilika je da se zahvalimo svim ljudima koji razumeju čime se mi bavimo jer ono čime se bavimo je neophodno svim gradjanima i zato bih pozvao gradjane da dodju i daju krvi i pomognu na taj način svim stanovnicima naše opštine. Valjevo je u vrhu svih gradova u Srbiji po broju davalaca i akcija davalaštva krvi“, rekao je Djukić.
Programom dešavanja predvidjeno je da program počne u 10 h i nastupiće KUD Izvor , hor Emanuil i horić Srculence. „ Očekujemo da i gradonačelnik svečano otvori dešavanja toga dana , a nakon toga očekujte nastupe KUD Valjarice, , od 19 sati sa nama je i KUD Djerdan , plesna grupa RMP, a od 20 sati i koncert Romane Panić. nadamo se da će vreme poslužiti jer nas je kiša prošle godine prekinula“, naveo je program Veseljko Belušević podsetivši da će na samom platou gde će se sabor održati biti upriličene i brojne prodajne izložbe domaće radinosti.

 

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.