Trideset godina „Dvorišta“

imageBiblioteka ovog leta obeležava jubilej – trideset godina manifestacije „Dvorište“. Tokom trideset dugih godina, promenilo se Valjevo, promenio se svet i zemlja u kojoj smo nekada živeli. Promenili smo se i mi, a „Dvorište“ živi svoj život, rađa se iznova svake godine i traje.

Pisci, filozofi, antropolozi, ali i muzičari, glumci i slikari, umetnici i hermenautičari, brojni intelektualaci, od koji su neki gostovali i više puta, pred očima građana Valjeva, u tridesetogodišnjem trajanju, stvarali su jednu raskošnu, razvučenu, a ipak monolitnu, kreativnu i intelektualnu kulturnu zidanicu, jedinstvenu i prepoznatljivu širom Srbije.
Kao u galeriji, smenjivale su se slike, dolazili su i odlazili likovi, naratori, iluminatori lirskih nanosa, uzburkavajući i demonstrirajući blistavu erudiciju, autentičnost, elokvenciju iz dubokih arsenala njihovih  majstorskih radionica. Osećao se ovde, često,  dah velikih, tek dodeljenih nagrada, ali i davni prah neprolazne pozlate. Pojavljivale su se legende lično, pisci koji su već za života zauzeli mesto u istoriji, čiji čudesni svetovi zapremaju ogromna prostranstva i izazivaju divljenje i poštovanje. Boško Petrović, Miodrag Bulatović, Slobodan Selenić, Pavle Ugrinov, Josić Višnjić, Svetlana Velmar Janković, Radoslav Bratić, Milisav Savić, Mihajlo Pantić, Voja Čolanović, Mladen Markov, Milovan Danojlić, Nikola Milošević, Ivan Ivanji, Aleksandar Tišma, Milorad Pavić, Dragoslav Mihajlović, Petar Džadžić, Vladeta Jerotić, Dejan Medaković, Milorad Ekmečić….zatim Jovan Radulović, Vida Ognjenović, David Albahari, Goran Petrović, Sanja Domazet, Svetislav Basara, Radmila Lazić, Petar Pajić, Radovan Beli Marković, Gojko Tešić, Jelena Lengold…i mnogi drugi. Trag koji je „Dvorište“ ostavilo na umetničkoj i intelektualnoj mapi Valjeva jedinstven je i nezaobilazan.
„Dvorište“ je bilo i ostalo predah i mali otklon od mučnine stvarnosti i banalnosti, mesto dobrih susreta, intelektualnog isijavanja i narastanja, zona kulturnog  zaklona od svega običnog i profanog u svakodnevnom životu. „Dvorište“ je primer dobrog i važnog mesto za svaki grad, gde se ukrštaju i prožimaju kreativnost, izuzetnost i stvaralaštvo, kao pročišćenje i snažan podstrek da uvek možemo više i bolje.
Pozivamo Vas u novo i podmlađeno Dvorište!

Dobro došli u Biblioteku!

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.