Standardna valjevska nekultura

imageValjevski huligani ne miruju. Na udaru prošle noći našle su se kante za smeće u parku na Jadru.

Tek što je praktično uredjen novi park na Jadru prošle noći se našao na meti huligana. U toku noći počupali su kante za smeće. „Ja ne znam da li više ima dan da nam se ne prijavi neka šteta i da se nešto od mobilijara ne nadje na udaru. Sada su praktično kante koje su bile tiplovane u asfalt iščupali , izvalili te tiplove , prosuli smeće po parku . Nadam se da nisu mnogo štete naneli , ali svakako moramo angažovati majstore da kante ponovo vrate na mesto“, kaže Milan Trifunović iz gradske Direkcije .
Rasveta, ograde, sadnice drveća, kante za smeće, parkovske klupe, sve su to stvari za koje grad izdvaja sredstva iz budžeta u želji da imamo prostor koji je prijatan za boravak. Grad takodje iznova izdvaja sredstva za obnovu polomljenih stvari , nabavku novih i popravku onoga što se može popraviti.
Iako neki misle da se radi o malim i simboličnim iznosima , godišnje se za ove namene izdvoji preko 10 miliona dinara. Sasvim sigurno da se taj novac može iskoristiti i za druge namene , ali je potrebno da stepen kulture u ovom gradu bude na značajno višem nivou. Ili kultura ili bar zaprećene kazne.
Iako je izmenom odluke o komunalnom redu obuhvaćen upravo ovaj problem efekti te promene još nisu vidljivi.

image Grad raspolaže malim brojem komunalnih policajaca da bi pokrio sve delove grada u svako doba dana i noći. Da će se na ovom polju nešto promeniti , vreme je da izrazimo skepsu. Ružne slike polomljenog mobilijara izgleda će ostati tema samo za valjevske novinare u pokušaju da daju svoj doprinos u zaštiti gradske imovine. Ili bolje reći u pokušaju da gradjanima objasne da ono što je gradska imovina jeste imovina svih gradjana , a ne službenika u Upravi samo ili ljudi iz Direkcije.

image Ako grad ima po 10 miliona za „bacanje“ svake godine onda novinari tu ne mogu mnogo pomoći, ali onda ni brojni gradjani koji čekaju rešenje svojih infrastrukturnih problema ne treba da postavljaju pitanje kada će nešto biti uradjeno i kako to da nema novca kad je jasno za šta sve moramo da izdvojimo sredstva?
Ili da uklonimo sve?
Da uklonimo klupe, zašto bismo sedeli kad možemo stajati , da uklonimo kante za smeće dok ne zaustavimo saobraćj smećem , da ukinemo rasvetu i nabavimo po baterijsku lampu i sveće, da ne sadimo cveće i drveće po ulicama i javnim površinama već ostavimo da korov pronikne? Da pustimo da klime kaplju po prolaznicima, psi lutalice se namnože pa da im mi zasmetamo, da ostavimo fasade da se krune i sabiramo broj povredjenih
I vratimo se polako u praistoriju…

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.