Počinje polaganje male mature

imageMaturanti Osnovnih škola danas počinju polaganje male mature koje će trajati tri dana. Pred osnovcima će se naći potpuno nepoznati testovi , a prve rezultate mogu da očekuju već 19. juna.

Polaganje završnih ispita počinje danas za sve svršene osnovce polaganjem testa iz srpskog jezika , dok u četvrtak sledi test iz matematike , a u petak ih očekuje kombinovani test. „ Pravila su gotovo ista kao i prošle godine , srpski i matematika se polažu posebno , a kombinovani test sadrži pitanja iz pet oblasti i to geografija, biologija, istorija , hemija i fizika. U odnosu na prošlu godinu vreme izrade testa je pomereno pa se ove godine testovi rade od 9 do 11 sati dok je prošle godine polaganje bilo organizovano od 10 do 12 sati. Do pomeranja je došlo zbog visokih temperatura koje se najavljuju kako bi deci bilo ugodnije da rade testove“, kaže Zorica Jocić načelnica ŠU .
Preuzeti testovi biće sve vreme narednih dana pod bezbednosnim nadzorom pripadnika PU Valjevo , a njihova distribucija strogo kontrolisana od strane policije , pedagoških savetnika koji će obilaziti škole i posebnih komisija formiranih unutar škola.. „ Postoji nekoliko komisija i potkomisija . Procedura je godinama ustaljena i mi znamo kako se to sprovodi i na koji način , ali sve je ponovo uradjeno kao da se radi prvi put . Inače na sam dan završnih ispita ispitu mogu prisustvovati i roditelji ukoliko Savet roditelja svake pojedinačne škole donese takvu odluku. I to samo u svojstvu posmatrača. Intervencije roditelja za vreme završnih ispita nisu dozvoljeni , ali nakon završetka svoja zapažanja mogu dostaviti komisijama čija je to nadležnost u okviru škole“, objašnjava Jocić.
Preliminarni rezučltati testova biće istaknuti već 19. juna dok se konačni rezultati očekuju 24 . juna . Nakon toga 25. i 26. juna sledi predaja lista želja i njihov unos . Na papiru deca će morati da popune 20 želja odnosno da navedu željena zanimanja. „ Broj bodova se računa tako što se boduje uspeh iz šestog, sedmog i osmog razreda, stim što se opšti uspeh iz šestog razreda množi sa četiri dok se uspeh iz sedmog i osmog množi sa 5. na završnim testovima moguće je ostvariti najviše po 10 bodova iz svakog testa , ukupno 30 maksimalnih bodova za tri testa. Maksimalan broj poena koje učenik može imati je 100. Deca moraju uneti što veći broj želja da ne bi ostali nerasporedjeni ukoliko su im želje nerealne. Nakon toga ide objavčljivanje zvaničnih rezulatata upisa 4. jula“, kaže Jocić.

image Prvi upisni krug uslediće 5. i 6. jula po onome kako su rasporedjeni u bazi podataka . za nerasporedjene učenike postoje drugi upisni krug 8. jula na preostala mesta. Bolesna deca u avgustu mogu polagati završni ispit , a novina ove godine je da u Gimnazije i srednje stručne škole neće se moći upisati deca koja imaju manje od 50 poena.
U Valjevu će završne testove polagati ukupno 797 osmaka.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.