Koliko godina možemo da propustimo?

imageDok se ne završi konstitutivna sednica Valjevo ima i gradonačelnika i zamenika gradonačelnika samo u tehničkom mandatu. Tehnički mandat podrazumeva samo tekuće poslove do izbora novog gradonačelnika.

Po svemu sudeći konstitutivna sednica gradskog parlamenta mogla bi biti nastavljena i ove sedmice ukoliko u prva dva dana ove nedelje SNS završi svoje procedure oko potvrdjivanja najavljene koalicije . Konstitutivna sednica je počela sa usvojenim dnevnim redom i nakon verifikacije mandata odbornika i prekinuta bez izbora skupštinskih organa vlasti , predsednika Skupštine , zamenika i sekretara. Sve su to preduslovi za zakazivanje i potom održavanje prve redovne sednice Skupštine na kojoj će novi odbornici kojima je sada već verifikovan mandat izabrati grdsko rukovodstvo. Zakon jasno kaže da ukoliko se to ne bi dogodilo u zakonom predvidjenom roku i Skupština ne izabere gradonačelnika u gradu bi mogle biti uvedene privremene mere.
U ovom trenutku svi politički akteri tvrde da do toga neće doći i da će sednice btiti vrlo brzo održane. Ove sednice nisu bitne samo zbog novih funkcionera i postavljenih i imenovanih lica već brojnih poslova koji u ovom trenutku stoje i čekaju konstituisanje vlasti. Na mnoge od tih poslova ne može da utiče gradonačelnik Stanko Terzić koji se sada nalazi u tehničkom mandatu i čiji je posao samo izvršavanje tekućih poslova bez mogućnosti nekih izmena odlučivanja ili uvodjenja novih stvari ili realizacije novih projekata. Gradonačelnik u tehničkom mandatu ne može raspolagati ni novcem drugačije od onog što je ranije bilo predvidjeno pa se tehnički mandat zapravo svodi na potpise za zarade, službena putovanja ako postoji potreba i slične poslove.
U ovom trenutku niko u gradu nema moć i slobodu odlučivanja po bilo kom novom predmetu i činjenično gledano to stanje ne traje od sazivanja konstitutivne sednice već od datuma proglašenja izbornih rezultata.
Zaposleni će svakako dobiti svoje plate , ali brojne odluke neće biti donete sve do izbora novog rukovodstva. Laički gledano Valjevo se sada nalazi u periodu stagnacije. Veliko je pitanje potom kada će regularne sednice sa brojnim tačkama dnevnog reda biti održane , a po svemu sudeći tek tokom letnjih meseci . To praktično znači da bi realizacija recimo rebalnsa budžeta mogla početi tek s jeseni što dodatno može otežati realizaciju s obzirom na rokove koji nas uvode u zimske mesece.
Valjevo je imalo priliku da se uveri šta za grad znači kašnjenje rebalansa kao što je to bio slučaj prošle godine kada su mnogi radovi ostali nezavršeni da čekaju proleće. Ova godina mogla bi se tako smatrati za Valjevo uspešnom samo do trenutka izbora jer od tog dana pa na dalje teško je predvideti kada bi se i šta moglo realizovati. Upravo na ovu činjenicu ukazuju i SNS i SPS dok čekaju proceduru naprednjaka.
Ali nije Valjevo jedini grad koji se nalazi u ovoj situaciji već brojni gradovi Srbije imaju iste probleme. To nas bezmalo dovodi u situaciju da možemo da konstatujemo da svaka izborna godina u Srbiji znači jednu propuštenu godinu. To je jasno , ali nije jasno koliko to propuštenih godina Srbija sebi može da dozvoli?

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.