Donatorsko veče

      Нема коментара на Donatorsko veče

imageU sredu sa početkom u 19h u Holu Centra za kulturu biće održano donatorsko veče pod nazivom "Živopisanje Svetih vrača". Cilj donatorske večeri je prikupljanje sredstava za živopis hrama u krugu valjevske bolnice.

Prve ikone nastale su kao nerukotvoreni obrazi ipostasa. Od dana u kom je Hristos otisnuo svoje lice u Avgarov ubrus, generacije duhom prosvetljenih živopisaca svojim radom marljivo svedoče Istinu i Put. Freskopišući nebrojene zidove tokom vekova, ovi majstori nas, uvek iznova, podsećaju na zaveštanje Spasenja.
Bez saobraženja sa zajednicom, posredstvom liturgije i Duha Svetoga, freska na zidu je tek puka slika oblika. Da bi oživela, da bi stasala u pulsirajuću aktuelnu istoriju, ona zahteva zajedništvo u duhu. U lancu živopisa, freskopisac je usamljena karika. Put do duhovne suštine freske i potpunog likovnog iskaza vodi kroz jedinstvo naizgled razdeljenih entiteta poručioca radova, kreatora programa živopisa, donatora, majstorske radionice i evharistijske zajednice (Svete Trojice, sveštenika i pastve).
Duh blagodarja podrazumeva izjavu volje ljubavi. Sposobnost da delimo i pripadamo učinila nas je jedinstvenim stvorenjima u svekolikoj vaseljeni. No, ovaj dar je dar vrline. On ne dolazi sam po sebi, ne podrazumeva se, sa njim se ne rađamo. To je dar uvida potkrepljen činom samopožrtvovanosti.
Donatorsko veče Hrama Svetog Kozme i Damjana u krugu Valjevske bolnice, upriličeno povodom nastavka radova na freskopisu, predstavlja gest volje da se putem umetnosti blagodari umetnosti. U želji da se priključe ktitorskim naporima, više od trideset srpskih likovnih stvaralaca priložilo je svoje radove. Različite u tematskom opsegu, tehičkim varijacijama, sadržaju i likovnim svojstvima, slike svedoče raznolikost uverenja, ukusa i stavova, ali i jednoobraznost Vere. One su nemo svedočanstvo darovane nam moći sabiranja.
Nataša Kristić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.