Aktiviranje prostorija nekadašnje zemljotresne Direkcije

image Grad Valjevo staviće u funkciju prostorije na prvom spratu zgrade u Pantićevoj ulici u kojima se nekada nalazila Direkcija za izgradnju kolubarskog okruga pogodjenog zemljotresom. Tamo će po svemu sudeći biti smešteno novoosnovano preduzeće Agrorazvoj , ali i plaćeni članovi Veća.

Nekadašnje prostorije Direkcije za izgradnju KO pogodjenog zemljotresom grad Valjevo je svojevremeno uknjižio na sebe, a u njima trenutno nema ni struje ni vode ni telefona . Ovakvo stanje praktično je aktuelno od trenutka prestanka rada ove Direkcije što je više od dve godine. Grad će izmiriti sada dugovanja za komunalije kako bi se u ove prostorije najverovatnije mogli preseliti plaćeni članovi Veća , ali ipreduzeće „Agrorazvoj“ i za sada potpuno nepoznato da li i komunalna policija.
Time će ovaj prostor biti iskorišćen , ali ne i rešen slučaj ove Direkcije koja je evo sačekla pune četiri godine pa i novu vlast da se njenim slučajem pozabavi. U avgustu 2014. godine tada zaposleni u Direkciji za obnovu i izgradnju Kolubarskog okruga pogodjenog zemljotresom dopisom su od Grada Valjeva zatražili 10 miliona dinara nadoknade za neisplaćene zarade i ostale troškove. O ovu molbu grad se oglušio , a kompromisno rešenje traženo je u udomljavanju istih zaposlenih. Naime nakon odluke države Srbije da prekine finansiranje ove Direkcije ona je ostala na teretu opštinama osnivačima KO . Zaposleni su se našli u situaciji da nemaju zaradu, opštine nisu ugasile Direkciju pa i da nema ko da ih otpusti kako bi ostvarili pravo na nadokandu Filijale za zapošljavanje . Njihov zahtev bio je da im osnivači isplate zarade za prethodnih osam meseci rada i ostale troškove.
Kako je u tom trenutku svakoj od opština osnivača bio potreban kadar inženjera koje je imala pomenuta Direkcija napravljen je i načelni dogovor da svaka opština za svoje potrebe preuzme po nekog od zaposlenih. U Upravu Valjeva došlo je pet lica od kojih je troje odlukom republičkog inspektora ostalo bez posla . Izuzetak je bio samovoljni odlazak jednog lica i trudničko bolovanje drugog lica. Neki od zaposlenih u ovoj Direkciji našli su uhlebljenje u javnom sektoru pre samog zatvaranja Direkcije, ali i pre aktuelnog zakona o zabrani zapošljavanja. Neki su prešli u privatne firme , a neki su i dalje bez zaposlenja.
Bilo kako bilo neki su pravdu zatražili i na sudu .
Ovim problemom ma koliko se pred njim zatvarale oči u jednom trenutku neko će morati da se pozabavi , a po svemu sudeći i odreši kesu.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.