Srbija traži decentralizaciju

imageU intervjuu za list Danas funkcioner valjevskog SPS-a Dragan Jeremić kaže da su izbori pokazali da postoje interesi gradova o čemu svedoče brojne Grupe gradjana kao učesnika . Jeremić kaže da je decentralizacija neophodna Srbiji i stim u vezi to bi trebao biti jedan od prvih zadataka nove Vlade.

Da li su lokalne izbore dirigovali republički izbori?

-Izbori su pokazali nešto sasvim drugo da bez obzira na spajanje , narod prepoznaje osobenosti grada. i stim u vezi država mora da pristupi decentralizaciji i većim ovlašćenjima gradovima.Mora se pronaći sistem da odnos državnih preduzeća poput Puteva Srbije , Srbija voda , Srbija šuma bude što konkretniji , da se ta preduzeća prestanu ponašati kao država u državi čime su uzrok brojnih problema na lokalnom nivou. Njihove filijale funkcionišu potpuno samostalno bez dogogora sa lokalnom samoupravom.

Ministarka Udovički najavila je decntralizaciju , ali postoji bojazan od Nacrta zakona o finansiranju lokalnih samouprava. Da li je po Vašem mišljenju sve to u koliziji?

-Suština je da je  taj Nacrt zakona o podeli sredstava veoma loš. Država preuzima sve i potom deli gradovima sredstva. Neka ministartsva mnogo i greše kod projektnog finansiranja. Nije istina da je jedini kriterijum da se najbolji projekti finansiraju već tu ima mnogo ličnih i subjektivnih faktora. Mora se više uvažavati stav gradova. Ministarstva moraju imati veću komunikaciju  sa gradovima ,a ne samo da reaguju kad se u nekom gradu pojavi problem velikih razmera. Ne smeju problemi biti generator saradnje. Mi imamo četiri konkretna zahteva prema Republici. Prvi i najneophodniji je infrastrukturni, izgradnja puta M4, potom Hala sportova , gasifikacija i kao četvrti rešavanje problema Srbijanke. Grad sam te probleme ne može da reši. Naravno tu je i problem vojne imovine koju mi želimo da kupimo.

Šta sve podrazumeva decentralizaciju po Vašem mišljenju , da li je to samo prenos sredstava, administrativna decentralizacija?

-To je faktička decentralizacija. Ja bih stvarno voleo da znam koga je Kori Udovički primila za ove četiri godine? Koga je ona od gradova pozvala na razgovor da se informiše o stanju u nekom gradu? Zašto samo gradovi traže? Postoje li neke ideje iz ministarstva ? Ako ne postoje ja ne razumem zašto postoje onda ministarstva. Nije to samo finansijska nezavisnost već mnogo veća saradnja svih pa i državnih preduzeća. Ne mogu Srbija šume da seku šta hoće i kako hoće ,a  da prethodno nisu informisali grad o tome šta im je namera , koje puteve će uništiti ili slučaj Železnica Srbije koji su da i sanirali klizište u svojoj nadležnosti pokrenuli ponovo tri klizišta iz naše nadležnosti.Ako Srbija vode tvrde da gazduju rekama , pa gazdujte ljudi očistite to sredite , a ne da nam reke odnose mostove koje posle mi moramo da gradimo.Mora biti saradnje. Politička decentralizacija je već počela.

Na osnovu čega tvrdite da je politička decentralizacija počela?

-Pogledajte koliko je Grupa gradjana izašlo na izbore u Srbiji. Oni u uzeli značajne glasove jer su rukovodjeni idejama gradova i opština , a ne zavisnošću od centrala iz Beograda. Narod shvata da njihove interese najbolje može da zastupa neko ko u tim gradovima živi , a ne neko iz Beograda. Mi smo u Valjevu vodili kampanju upravo tako kao Našu valjevsku priču. Toga će biti sve više.

S.V.  

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.