Skupa matura

      Нема коментара на Skupa matura

imageDok roditelji imaju ozbiljnu glavobolju , vlasnici butika u Valjevu zadovoljno trljaju ruke u susret maturskim večerima. Za maturanta potrebno minimum 200 evra.

Medju svršenim školarcima osmih razreda i srednje škole najtraženije pitanje je gde i kako obučen na matursko veče. Valjevski osmaci poštujući zakon moraće da matursko veče proslave u okviru svojih škola pa je odmah procena da bi trošak tako organizovane maturske proslave mogao biti značajno jeftiniji nego što je to slučaj sa srednjoškolcima i restoranima gde se cena kreće oko 3000 dinara u zavisnosti od menija , ali i objekta.
I jedni i drugi već su izdvojili sredstva za novi običaj maturanata , a odnosi se na štampanje majica koje nose oznake odeljenja i poruke oko kojih se odeljenje dogovorilo. Ipak sve ostalo ostavljeno je ličnom izboru. Prošegtavši valjevskim buticima brzo smo se uverili da su cene visoke , ali različite. Kad su dečaci u pitanju pantalone se mogu pazariti po ceni do 4000 dinara, sako u proseku oko 5 000 dok za košulju treba izdvojiti do 3000 dinara. Cipele i kaiš već su posebna priča jer se cene od radnje do radnje kreću od 4000 do neverovatnih 15 000 dinara.
Devojke i devojčice za maturskju toaletu moraće da izdvoje moguće i više nego muški deo maturanata . Haljine se pazare ovih dana o ceni od 4500 do 12000 dinara , sve zavisi da li se radi o brendiranoj garderobi ili pak masovnoj proizvodnji. Cipele su se još na sniženju pre par dana mogle kupiti i za 1500 dinara , ali se ipak radi o prošlogodišnjim modelima . ovogodišnji modeli salonki koštaju i preko 10 000 dinara. Obavezni asesoar u vidu torbe, nakita predstavljaće dodatni trošak do 8000 dinara , ali tu ne treba zaboraviti ni frizuru , a možda ni profesionalnog šminkera što bi zajedno moglo da znači dodatnih 50 evra.
Uvek je moguće proćki jeftinije , a magturanti kažu da zbog toalete odlaze i do Beograda gde se iste stvari mogu pazariti jeftinije .
Maturssko veče podrazumeva i fotografije, dečaci osmih razreda moraće da kupe cvet za pratilju , dok će srednjošolci u novčaniku morati da ponesu i koji dodatni dinar za poppularni „trošak“.
Pogodnost mnogih butika i radnji koje prodaju garderobu često je u mogućnosti plaćanja na čekove ili uz bakinu ličnu kartu na penzionersko čekanje. Ali ne treba zaboraviti da sve jednom ipak dodje na naplatu.
Sa prosečnom zaradom od 38 000 dinara u Valjevu teško je zamisliti kako će se snalaziti roditelji koji moguće imaju dva maturanta jer i roditelji sa po jednim maturantom već prave finansijske akrobacije. A matura je opet samo jednom bar sa istim društvom pa ne bi valjalo da se jedno lepo veče mladih u Valjevu pretvori u porodični pakao.
Školovanje u Srbiji nije besplatno pa roditelji srednjoškolaca imaju i dodatnih briga oko troškova studiranja naročito, ako do sada nisu uspeli ništa da uštede.
Ma koliko se svi žalili na krizu iskustvo prethodnih godina pokazuje da su maturanti itekako dobro obučeni , uglavnom po poslednjoj modi . Ako ništa drugo roditeljima pored praznih novčanika , ostaje osećaj zadovoljstva i sreće dok ispraćaju svog matjuranta na proslavu mature.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.