Ove godine 18 gradskih manifestacija

imageGrad Valjevo i ove godine finansiraće privredno turističke manifestacije. Najviše novca opredeljeno je za SPREG, a najmanje za Dan maline u Brankovini.Sve ukupno biće sufinansirano 18 manifestacija.

Grad Valjevo ove godine finansiraće održavanje 18 manifestacija za koje je komisija procenila da doprinose razvoju privredno turističkog potencijala grada. Neke od manifestacija gradjani su imali priliku da posete i vide , a na spisku su i potpuno novi sadržaji. Učesnici na ovom konkursu kažu da su opredeljene sume male i nedovoljne da zaista znače ozbiljnu podršku grada.
S druge strane javna je tajna da neki projekti to zapravo i nisu bar ne u smislu masovnosti gradjana koji bi bili neposredni korisnici.
Godinama unazad izostaje ozbiljna evaluacija manifestacija koje se u toku godine održavaju u Valjevu i teško da bi neko sada od nadležnih mogao reći koja je manifestacija imala koliku posetu, a o efektima pojedinih da i ne govorimo.Opredeljena sredstva su mala i simbolična za ozbiljnu manifestaciju i možda je ovako veliki broj finansiranih manifestacija manjim iznosom zapravo pokušaj grada da najpre prikrije činjenicu vezanu za evaluaciju, a potom i da se zadovolje brojni apetiti. Veći broj onih koji su aplicirali na ovom konkursu tvrdi da bez sopstvenih sredstava i sredstava sponzora teško nešto mogu ozbiljno uraditi .
Ipak ne treba zaboraviti da se radi o doprinosu i podršci od strane grada te i da grad ne bi trebao da bude stopostotni finansijer.
Ove godine finansira se mnogo više manifestacija, a zanimljivo je da je konačno bar u jednom slučaju grad shvatio da neke manifestacije više nisu aktuelne, jedna od njih svakako je Dan maline u Brankovini za koju je neophodno dovoditi malinare iz drugih sela jer u Brankovini malina je odavno u drugom planu. Shodno tome opala je i zainteresovanost gradjana da posećuju ovu manifestaciju pa je razumljivo što je grad ove godine opredelio samo simboličnih 30 000 dinara . S druge strane protekle dve godine mogli smo da se uverimo da je malina popularisana na drugom kraju u selu Brezovice gde su se malinari sami udružili i napravili svoj Dan maline ne tražeći učešće grada. I upravo ova priča iz Brezovica okupila je veliki broj posetilaca.
Bilo kako bilo 18 manifestacija biće sasvim dovoljno da se zadovolje različiti ukusi, sklonosti i interesovanja gradjana, a na kraju godine grad ćee moći da podvuče crtu i možda konačno ozbiljnije pristupi privredno turističkim manifestacijama.

Opredeljena sredstva:

SPREG 250 000 dinara
"Promocija valjevskih vrednosti Kolubarski O krug" 240 000 dinara-Udruženje koolubarsko-drinski centar za edukaciju i ekonomski razvoj
"Sajam turizma valjevskog kraja na Divčibarama" 200 000 dinara -Plesni Studio M
"Dan kupine2016" 190 000 dinara -FK Rakac Stave
"Petrovdanski dani" 190 000 dinara-FK Mladost Valjevska Kamenica
"Avanturistička trka-šesti valjevski izazov" 150 000 dinara-Udruženje Wild Serbia
"Tucijada Ogladjenovac" 100 000 dinara-FK Mali korak
"Povlen reli" 100 000 dinara-Povlen auto-moto klub
"Festival otvorenog uma" 100 000 dinara-Udruženje Open minded
"Valjevski dani lepote" 100 000 dinara-udruženje Ars nova
"Uživajmo u prirodi valjevskog kraja" 100 000 dinara -Ekološko društvo Medvednik
"Peti sabor na Povlenu" 90 000 dinara-Udruženje za zaštitu, razvoj i promociju valjevskih planina
""Mountain music festival"-MMF,60 000 dinara-Udruženje gradjana Divčibare
"Dani gljiva" 50 000 dinara-Gljivarsko društvo Valjevo
"Kolubarski sajam vina" 50 000 dinara-Udruženje za istraživanje i razvoj "Poslovni inkubator"
"Sabor zlatni opanak" 50 000 dinara-Udruženje Zlatni opanak
"Ilindanski vašar" 50 000 dinara-Ettno udruženje "Sveti Georgije"
"Dan maline" 30 000 dinara-TD "Ljuba Nenadović"

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.