Nema rešenja

      Нема коментара на Nema rešenja

imageGrad Valjevo će i ovog leta obezbediti parking na reci Gradac za sve one koji bi do reke da dodju automobilom. Ipak postojanje parkinga samim Valjevcima očito ne znači mnogo jer se svi parkiraju gde hoće i do kafića bi baš vozilom.

Problem saobraćaja na reci Gradac izvesno neće biti rešen ni za još prlično dugo. Ovaj problem rešavale su brojne vlasti , ali bezuspešno jer je u svakoj opciji posgtojao neko ko nije bio zadovoljan i kome se rešenje nije dopadalo. Mogućnost postavljanja rampe za vozila izazvala je burnu reakciju meštana prvo, a kada je saopšteno da je moguće da njihova vozila dobiju posebne propusnice pojavio se problem njihovih gostiju . Sa ovim rešenjem nisu saglasne ni kafedžije koje u priobalju reke imaju ugostiteljske objekte.
Ideja da grad kupi vozić po ugledu na Zlatibor kojim bi svi koji žele bili prevoženi do odredjenog mesta opet se nekima nije dopala jer pre svega žele da svoj supoceni automobil drže na oku.
Rešenje za šetače pored reke vidjeno je i u pešačkoj stazi na levoj obali , ali je poplava u popriličnoj meri urušila obalu i izmenila njen izgled pa je sada tek postalo nejasno šta pripada Srbija vodama , a šta je sad privatno vlasništvo.Za pešake , mame sa bebi-kolicima , invalidna lica očito nema mesta ni sa jedne strane.
Značajan doprinos nerešavanju ovog problema dale su kafedžije koji žele da što više gostiju dodje do njih bez zamora. Njihov interes unazad bar deset godina bio je presudan za mnogo pitanja na ovu temu. Istovremeno nepoznato je kako neko u samom forlandu reke može postaviti bilo šta a praktično na zemljištu koje pripada Srbija vodama. Potom veliko je pitanje kako su pojedini objekti bez mokrog čvora i tekuće vode uopšte dobili dozvolu za rad?
Da li zato treba automobil gosta da bude u blizini da u slučaju nužde mogu brže da se prevezu tamo gde treba?
Ovog proleća bilo je više kišnih nego suvih dana , takav je i ovaj maj , ali izvesno kiše će proći pa nas očekuju i letnje temperature i pretvaranje reke u kupalište i prijatno mesto za odmor u hladovini. Tada treba fračunati da će broj automobila biti povećan pa možda nije loše da roditelji koji bi deci dozvolili vožnju biciklom treba da znaju da ulica u tim danima pored reke nije ništa manje prometna od pojedinih gradskih ulica. Manja deca mogla bi dakle biti u ozbiljnom probemu vezanom za bezbednost.
Policijska uprava verovatno će opet po ugledu na prošlu godinu zadužiti policajca koji će voditi računa o brzini kojom se vozila kreću , ali očekivati da bi jedan policajac mogao da ima uvid u ceo deo priobalja koji se koristi prilično je nerealno. Verovatno će se i ove godine sve završiti na apelu nadležnih da se koristi parking , smanji brzina i prilagodi samom putu , a sve ostalo ostaće na savesti onih koji voze. I tako će biti sve dok i u Srbiji pa i malenom Valjevu ne bude došlo vreme da se poštuje i primenjuje zakon . Do tada , oprez!

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.